Hlavní obsah

V Maďarsku vyšetřují hromadné úmrtí nemluvňat v porodnici

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Budapešť

Na oddělení předčasně narozeních dětí nemocnice v maďarském městě Miskolc zemřelo v uplynulých dnech osm novorozeňat. Ředitel zdejší státní nemocnice Gábor Csiba byl na návrh premiéra Viktora Orbána zbaven funkce až do vyšetření celého případu.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Případ řeší maďarská policie.

Článek

Jedna z matek pro server eszakhirmondo.hu uvedla, že její dcera se narodila ve zdejší nemocnici ve 28 týdnu těhotenství. Zdravotní stav předčasně narozeného dítěte se postupně zlepšoval a bylo odpojeno od umělé plicní ventilace. Jeho stav se však náhle zhoršil a dítě zemřelo. Rodina nechápe, co se stalo, a nedostalo se jí vysvětlení ani od lékařů. Žena potvrdila, že na oddělení umřelo víc novorozeňat, ale nevěděla přesný počet. „Viděla jsem několik žen, které vešly do pokoje lékařů a vycházely s pláčem,“ uvedla.

V pondělí dorazila do nemocnice komise určená ministerstvem zdravotnictví, která má za úkol vyšetřit příčinu tragické série úmrtí novorozeňat. „Jsem rád, že komise tyto případy prošetří,“ uvedl pro agenturu MTI ředitel nemocnice.

Náměstek ministra zdravotnictví Miklós Szócska na místě konstatoval, že zatím nevidí důvod k uzavření oddělení předčasně narozených dětí. „Zároveň však z preventivních důvodů zvyšujeme hygienická a karanténní opatření na tomto oddělení,“ dodal Szócska.

Několik lékařů nemocnice v Miskolci pro televizi Hír TV uvedlo, že se nejedná o žádnou infekci, která ohrožuje předčasně narozené děti, ale pouze o nešťastnou shodu okolností, že v uplynulých dnech došlo k úmrtí hned několika dětí. „Toto oddělení se snaží zachránit životy dětí, které přišly na svět s menšími šancemi přežít než děti narozené v řádném termínu,“ upozornil jeden z lékařů, který nechtěl prozradit své jméno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám