Hlavní obsah

V Maďarsku se vzbouřili migranti

Právo, Ivan Vilček (Röszke)
Röszke

Skandováním „Freedom, Freedom” (Svoboda, svoboda) žádali migranti ve čtvrtek večer okamžité propuštění ze záchytného tábora u jihomaďarského města Röszke. Vyjadřovali nespokojnost se zacházením ze strany maďarských úřadů. Policie povolala speciální jednotku s přilbami a neprůstřelnými vestami a nad místem kroužil vrtulník. Speciální jednotka nakonec zasahovat nemusela.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zadržela 25 uprchlíků z KongaVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

V záchytném táboru bylo v hangáru a ve stanech soustředěno přes tisíc uprchlíků z Afghánistánu, Pakistánu, Sýrie a dalších zemí, které maďarská policie zadržela po překročení srbsko-maďarské hranice. Po vyhrocení situace přijelo do ohrazeného záchytného tábora dvacet vozidel policie a několik autobusů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zpravodaj Novinek byl přímo na místě svědkem toho, jak se maďarští policisté snažili urychleně naložit do připravených autobusů rodiny s dětmi. Ty je postupně rozvážely do azylových táborů po celé zemi.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz
Foto: Ivan Vilček, Právo

Maďarská policie zasáhla proti skupině bouřících se uprchlíků.

Ostatním uprchlíkům policisté provedli osobní kontrolu a prohlídku zavazadel. Následně je rovněž převezli do azylových táborů. Podle informací agentury MTI bylo během vzpoury v záchytném táboru 1141 lidí, z toho 106 dětí.

BEZ KOMENTÁŘE: Osobní prohlídka tří Afghánců zadržených v obci ÁsotthalomVideo: Ivan Vilček, Právo

Foto: Ivan Vilček, Právo

Skupina uprchlíků z Konga na srbsko-maďarských hranicích

Mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács na mimořádné tiskové konferenci uvedl, že uprchlíci se bouřili kvůli tomu, že jim policisté odebírali otisky prstů a fotografovali je. „Požadovali okamžité udělení evropských víz,” uvedl Kovács.

Foto: MTI

Uprchlíci na maďarských hranicích se bouřili.

Srbsko-maďarská hranice čelí stále většímu tlaku migrantů. Tento týden postupně padaly denní rekordy, když za jeden den překročilo hranice do Maďarska 620, 860 a 1100 lidí. Země už nemá další kapacity na umístění migrantů. V azylových táborech postavili stany, aby zvýšili kapacitu na 3500 míst, ale ani to nestačí. Nápor neustává a Maďarsko žádá Evropskou unii o urychlené řešení situace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám