Hlavní obsah

V Maďarsku demonstrovalo proti rozpočtu 7000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Asi sedm tisíc lidí se sešlo v sobotu v centru Budapešti před maďarským parlamentem. Demonstrovali proti rozpočtu na rok 2010. Lidé se obávají rozpočtových škrtů a jejich dopadů na už tak špatnou ekonomickou situaci v zemi.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Maďaři demonstrují proti rozpočtu

Článek

Manifestaci svolala opoziční strana Fidesz, podle které jde o "nejnebezpečnější rozpočet za posledních dvacet let". Fidesz již dříve oznámil, že pokud se dostane k moci, rozpočet na příští rok přepíše, případně zcela zruší. Volby by se měly v zemi konat v dubnu či v květnu a populistický Fidesz je podle průzkumů veřejného mínění favoritem.

Maďarská vláda podporovaná socialisty chce snížit rozpočtový schodek na 3,8 procenta hrubého domácího produktu v souladu s dohodou s Mezinárodním měnovým fondem (MMF), který zemi před rokem zachránil od finančního kolapsu.

Maďarský premiér Gordon Bajnai prohlásil, že škrty jsou nevyhnutelné, pokud má země splnit podmínky MMF a vylepšit konkurenceschopnost své ekonomiky.

Maďarsko tvrdě zasáhla hospodářská krize, země letos zaznamenala největší pád ekonomiky za posledních dvacet let. Hospodářský růst očekávají ekonomové až v roce 2011.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám