Hlavní obsah

V Londýně vyvěsili rudé trenýrky, na podporu skupiny Ztohoven

– Londýn • Aktualizováno

Londýnská Red Gallery vyvěsila na své budově obří rudé trenky. Uvedla, že tím chtěla podpořit aktivity české „guerillové“ skupiny Ztohoven, která na protest proti politice prezidenta Miloše Zemana z Pražského hradu ukradla prezidentskou standartu a vyvěsila místo ní Rudé trenýrky.

Foto: Profimedia.cz

Rudé trenýrky se staly symbolem protestu proti prezidentovi Miloši Zemanovi.

Článek

„Trenýrky pražské guerillové skupiny Ztohoven představují symbol populismu v naší postdemokratické době, ale také zásadní zpochybnění role hlavy státu v našem současném politickém sytému,“ cituje galerie z prohlášení českých aktivistů. Ti dostali za svůj hradní kousek podmínečné tresty. [celá zpráva]

Vyvěšení trenek bude to poslední, čím Rudá galerie zasáhne do veřejného prostoru. Po osmi letech totiž bude uzavřena.

Jiný pohled prezentoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. „Červené trenky nejsou symbolem populismu. Jsou vlajkou nenávistných 'liberálů', jejich novodobým rudým praporem ideologie totalitarismu a nesvobody!” uvedl na Twitteru.

Trenky vyvěšené v Londýně jsou jiné a větší než ty, jež plápolaly nad Pražským hradem. Ty původní totiž prezident Miloš Zeman před zraky novinářů a za asistence hasičů okázale spálil. [celá zpráva]

„Asi před rokem, možná ani ne, na přednášce pro studenty Opavské univerzity jsem řekl, že politika by se měla dělat na základě výměny věcných argumentů, a nikoliv na základě spodního prádla,” vysvětloval Zeman.

Zeman na Hradě spálil červené trenýrkyVideo: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám