Hlavní obsah

Za rudé trenky nad Hradem padly napodruhé podmínky

Právo, Novinky, bad, rap
Praha
Aktualizováno

Soud uznal v kauze rudých trenek nad Hradem tři členy uskupení Ztohoven vinnými z poškození střechy Hradu, krádeže a veřejně hrubé neslušnosti. David Hons, Matěj Hájek a Filip Crhák dostali půlroční trest s ročním odkladem. Rozsudek není pravomocný. Podle loňského rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1 se trojice trestného činu nedopustila, odvolací soud ale rozhodnutí zrušil.

Za rudé trenky nad Hradem padly napodruhé podmínky. Archivní videoVideo: Novinky

 
Článek

Soudkyně Šárka Šantorová podotkla, že svůj právní názor vyslovila už v prvním rozhodnutí, s ním se ale odvolací soud neztotožnil. „Jelikož odvolací senát mi nařídil obžalované uznat vinnými vším, co je uvedeno v obžalobě, jsem povinna jeho právní názor respektovat,“ uvedla Šantorová a odkázala na dané rozhodnutí městského soudu.

Všichni tři mají také zaplatit 63 544,60 Kč za poškození střechy a ukradenou standartu. Ani jeden z obžalovaných ke středečnímu jednání nedorazil, dorazili pouze jejich právní zástupci. Všichni zúčastnění si ponechali lhůtu na případné odvolání.

„Nebudeme dávat žádný silnější komentář. Rozsudek ještě není pravomocný a předpokládáme, že se vandalové odvolají,” uvedl k verdiktu mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Foto: skupina Ztohoven

Červené trenýrky nad Hradem

Podle loňského rozhodnutí soudkyně nebylo jejich jednání trestným činem. Státní zástupkyně si ale proti verdiktu podala stížnost a odvolací soud jí dal za pravdu, když rozhodnutí zrušil a věc vrátil zpět k obvodnímu soudu. Podle odvolacího soudu bylo totiž jednání Crháka, Honse a Hájka „krajně neuctivé“. Navíc se podle soudu podařilo prokázat, že obžalovaní poškodili střechu Hradu.

„Jednalo se o jejich reakci a jejich způsob vyjádření na způsob, jakým je vykonáván úřad prezidenta republiky. Mám za to, že každý z občanů má právo vyjadřovat se k tomu, jak je veřejný úřad vykonáván,“ prohlásil obhájce obžalovaných Michal Pokorný.

Hrad zaskočil znalce vlajkami

Odvolací soud také nařídil vypracovat znalecký posudek ohledně hodnoty standarty, kterou Hrad vyčíslil na 33 tisíc korun.

Podle hradního zmocněnce Marka Nespaly je oproti běžným hotelovým transparentům a podobně prezidentská standarta ojedinělým a naprosto odlišným výrobkem. Hradní kancelář k soudu nechala proto přinést tři různé standarty. Jednu novou, jednu devět měsíců starou a jednu z roku 1997.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Členové umělecké skupiny Ztohoven Matěj Hájek (uprostřed), David Hons a Filip Crhák (vlevo)

„A co s tím mám já jako dělat?“ nechápal znalec. Hradní zmocněnec Marek Nespala po znalci chtěl, aby se na standarty podíval a řekl, zda jsou srovnatelné s běžnými vlajkami a prapory. Podle Nováka je standarta náročnější na šití, skládá se z několika dílů a je také rozdíl v nákupních cenách (33 tisíc korun za standartu oproti cenám vlajek, které se pohybují v řádu tisíců). Materiál je podle něj srovnatelný.

Hrad argumentuje zásahem do „soukromí státu“

Podle Hradu bylo také narušeno právo na soukromí státu. „Ono to zní možná kuriózně, ale Česká republika má nejen vnější, ale i vnitřní suverenitu,“ prohlásil Nespala. „A tímto hanebným zásahem došlo k narušení jejích vnitřních práv,“ dodal s tím, že navrhuje obžalovaným uložit povinnost zaplatit nejen majetkovou škodu ve výši téměř devadesát tisíc korun, ale i náhradu nemajetkové škody přes 310 tisíc korun.

Pokorný na to reagoval, že pokud někdo slíbí, že nebude útočit na prezidentské kandidáty, a do patnácti dnů Zemanova protikandidáta označí za fíkus, nepřijde mu jeho nárok na nemajetkovou újmu případný. Pokorný tím odkazoval na Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka a jeho prohlášení na adresu kandidáta Jiřího Drahoše. Nespala kontroval tím, že prezident není účastníkem řízení, podle Pokorného je ale představitelem a reprezentantem republiky.

S nárokem na nemajetkovou újmu odkázal soud Českou republiku, zastoupenou Kanceláří prezidenta republiky, na občanskoprávní soud.

Crhák, Hájek a Hons vylezli předloni v září po lešení na střechu Hradu a vyměnili prezidentskou standartu za obří (1,5 m x 1,5 m) červené trenýrky. Podle Ztohoven trenýrky představují "standartu muže, který se nestydí za nic". Po činu zveřejnili prohlášení, ve kterém kritizovali například údajný příklon prezidenta Miloše Zemana k diktátorským režimům nebo jeho vulgarismy v živých přenosech. Policie je zadržela, když slezli dolů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám