Hlavní obsah

V Kazani vraždil ženy kandidát věd, o Pussy Riot mu prý nešlo

Moskva

Ruská policie zatkla v Kazani vysokoškolského pedagoga jako podezřelého z vraždy dvou místních žen. Zločin vyvolal v zemi velký rozruch tím, že pachatel na místě činu zanechal krví psaný nápis v angličtině "Osvoboďte Pussy Riot". Ve skutečnosti ale byly motivem nejspíše obří dluhy. Podezřelý se prý k činu doznal.

Foto: Investigative Committee of the Russian Federation/Handout, Reuters

Vrah na místě činu zanechal nápis: Osvoboďte Pussy Riot.

Článek

Podle moskevského rozhlasu se podezřelý doznal k dvojnásobné vraždě, jakož i k tomu, že na stěnu napsal "Free Pussy Riot", aby vyšetřovatele zmátl.

"Podezřelý podle svých slov svého času studoval s mladší z obětí a poslední dobou s ní udržoval přátelské styky. Přemluvil ji k tomu, aby za něj zaplatila část dluhů, a za tímto účelem si žena vzala bankovní půjčky za několik set tisíců rublů," uvedla agentura Interfax.

Jméno podezřelého úřady neoznámily, na rozdíl od údajů, že je mu 38 let, učí na jedné z kazaňských vysokých škol a má i titul kandidáta věd. Policisté jej zatkli v noci na pátek.

Je to hnusná provokace, tvrdila obhajoba

Vražda v Kazani upoutala pozornost právě nápisem odkazujícím k punkové skupině Pussy Riot. Její tři členky byly nedávno odsouzeny v Moskvě ke dvěma letům odnětí svobody za to, že v únoru v pravoslavném chrámu v Moskvě zazpívaly "punkovou modlitbu" proti nynějšímu prezidentovi Vladimiru Putinovi a patriarchovi pravoslavné církve Kirillovi.

Obhajoba punkerek se od zločinu vzápětí distancovala jako od "hnusné provokace" a vyzvala úřady k co nejrychlejšímu dopadení pachatelů. Odpůrci skupiny naopak tvrdili, že punkerky znesvěcením chrámu spustily vlnu záště a nenávisti, jeden prelát zločin rovnou přičetl příznivcům Pussy Riot.

Podle úřadů byly ženy ve věku 76 a 38 let zavražděny nejspíše mezi 24. a 26. srpnem, ale na zločin se přišlo až ve středu, když si sousedé stěžovali na zápach. Oběti byly nalezeny s desítkami bodných a řezných ran, těla byla podle médií zohavena k nepoznání.

Kazaň je metropolí Tatarstánu, kde značnou část populace tvoří muslimové.

Reklama

Související témata:

Související články

Punkerky Pussy Riot dostaly dva roky natvrdo

Soud v Moskvě v pátek uznal členky punkové skupiny Pussy Riot vinnými z výtržnictví a náboženské nenávisti. Všechny tři členky skupiny mají strávit dva roky...

Výběr článků

Načítám