Hlavní obsah

V Itálii zatkli starostu města Riace, je podezřelý z podpory nelegální migrace

– Riace

Italská finanční policie zatkla v úterý ráno starostu kalábrijského městečka Riance Domenica Lucana v rámci vyšetřování případu rozdělování vládních finančních prostředků migrantům a žadatelům o azyl, napsala agentura DPA. Vyšetřovatelé ho navíc obviňují z toho, že spolu se svou partnerkou organizoval fingované sňatky mezi migranty a místními obyvateli. Díky tomu mohli běženci zůstat v Itálii.

Foto: Profimedia.cz

Starosta italského městečka Riace Domenico Lucano

Článek

Starosta je zatím v domácím vězení.

Lucano je považován za symbol tolerance a úspěšné integrace. Ve dvoutisícovém městečku žije několik stovek migrantů. Vloni získal Drážďanskou mírovou cenu, která je spojena s finančním darem ve výši 10 tisíc eur (260 tisíc korun).

Levicoví politici a také aktivisté lidskoprávních organizací kritizují jeho zadržení a tvrdí, že je politicky motivované. „S tímto vyšetřováním vláda (...) učinila první krok v procesu transformace z demokracie na autokratický stát,“ řekl Roberto Saviano, který se zasazuje o práva migrantů.

Nová italská vláda sestavená z populistických stran Liga a Hnutí pěti hvězd nastolila tvrdý protiimigrační kurz. Koncem září přijala vláda přísný dekret o migraci a bezpečnosti. Pokud nařízení vstoupí v platnost, v Itálii bude snazší vyhošťovat migranty a cizince zbavovat italského občanství, pokud jsou hrozbou pro národní bezpečnost. Dekret musí do 60 dnů projít parlamentem a musí jej podepsat prezident Sergio Mattarella.

Reklama

Výběr článků

Načítám