Hlavní obsah

V Itálii bude vést novou vládu Draghi, podporuje ho i část opozice

– Řím

Členové italského Hnutí pěti hvězd (M5S) ve čtvrtek schválili podporu nové vládě premiéra Maria Draghiho. Pro podporu se vyjádřilo zhruba 60 procent hlasujících, napsala agentura Reuters. Proti bylo 40 procent účastníků. Hnutí pěti hvězd má v obou komorách parlamentu nejpočetnější kluby.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Mario Draghi

Článek

Draghimu během jednání o novém kabinetu vyjádřily důvěru všechny větší parlamentní strany s výjimkou krajně pravicové strany Bratři Itálie.

Draghi dokázal přesvědčit i některé dosud opoziční kluby včetně protiimigrační Ligy Mattea Salviniho a pravicové strany Vzhůru Itálie expremiéra Silvia Berlusconiho. Podporu mu přislíbilo i uskupení Živá Itálie expremiéra Mattea Renziho, které současnou vládní krizi vyvolalo. Podporu vládě oznámily středolevicová Demokratická strana a menší středová uskupení.

Italský premiér podá demisi

Evropa

Bývalý šéf Evropské centrální banky (ECB) Draghi byl pověřen sestavením kabinetu poté, co koncem ledna oznámil demisi Giuseppe Conte. Ten se tak rozhodl kvůli tomu, že z jeho vlády po sporech kolem plánu obnovy ekonomiky po pandemii odešla menší strana Živá Itálie (IV).

Vedení Hnutí pěti hvězd členy před hlasováním vyzvalo, aby podpořili vznikající kabinet. „Musíme se na této nové vládě podílet, abychom hájili politiku, kterou jsme zavedli v uplynulých letech, a abychom dobře investovali z evropských fondů,” apeloval bývalý šéf hnutí Luigi Di Maio, který v končící vládě zastává post ministra zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám