Hlavní obsah

Italský premiér podá demisi

Řím

Italský premiér Giuseppe Conte v úterý podá demisi, informovala agentura Reuters s odvoláním na vládní zdroje. Conte v médiích potvrdil, že se v úterý sejde s prezidentem Sergiem Mattarellou.

Foto: Ciro De Luca, Reuters

Italský premiér Giuseppe Conte

Článek

Podle deníku Corriere della Sera ministerský předseda doufá, že od hlavy státu získá mandát k sestavení nového kabinetu.

Conte má podporu dvou největších italských vládních stran - Hnutí pěti hvězd a Demokratické strany. Zákonodárci Demokratické strany v prohlášení uvedli, že by Conteho podpořili v čele nového kabinetu. Na Conteho nominaci trvá také největší vládní strana - Hnutí pěti hvězd.

Žena v Itálii měla koronavirus už v listopadu 2019, zjistili vědci z kůže

Koronavirus

Conteho kabinet minulý týden přestál hlasování o důvěře v dolní i horní komoře parlamentu. V Senátu ale kabinet nedosáhl absolutní většiny. Kabinet dostal v Senátu důvěru jen díky tomu, že se hlasování zdrželi zákonodárci ze strany Živá Itálie (Italia Viva), která otevřela vládní krizi stažením svých ministryň z vlády.

Většina v Senátu je důležitá, protože hlasuje o všech zákonech a stejně jako Sněmovna vyjadřuje vládě důvěru.

Vládní krize propukla před dvěma týdny, když Živá Itálie stáhla z kabinetu své dvě ministryně. Vůdce strany Matteo Renzi kritizoval premiéra za málo kolegiální styl vládnutí a také za přípravu plánu obnovy italské ekonomiky, který má mít k dispozici bezmála 230 miliard eur (zhruba 5,8 bilionu korun).

Pravicová opozice požaduje předčasné volby. Podle vůdce opoziční strany Liga Mattea Salviniho premiér „nemá dostatek hlasů a měl už dávno podat demisi”. Podle bývalého premiéra a lídra strany Forza Italia Silvia Berlusconiho připadá v úvahu buď vláda národního sjednocení, nebo předčasné volby.

Reklama

Výběr článků

Načítám