Hlavní obsah

V Donbasu operuje 7500 ruských vojáků, zní z Kyjeva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Na východní Ukrajině nadále operuje 7500 ruských vojáků, oznámil v sobotu ukrajinský ministr obrany Stepan Poltorak. Podle něj to znemožňuje stabilizaci situace v regionu. Z bašty povstalců a ohniska nejtvrdších bojů Doněcku byl mezitím v sobotu vypraven náklad s dalšími, nově nalezenými troskami spadlého malajsijského boeingu. Vyrazil do Charkova, který kontrolují vládní síly. Odtud pak zamíří do Nizozemska k dalšímu zkoumání.

Foto: ČTK/AP

Ruské tanky u Doněcku

Článek

"Přítomnost 7500 příslušníků ruských ozbrojených sil na ukrajinském území je destabilizující faktor, který brání rychlému urovnání situace v naší zemi," uvedl Poltorak.

Vzhledem k tomuto ohrožení Ukrajina podle něj "posílí početní stavy svých vojsk a zlepší jejich zásobování".

Rusko opakovaně odmítá obvinění, že na Donbas posílá svoji vojenskou techniku a vojáky. Povstalci sice přiznávají, že jim pomáhají bojovníci z Ruska, podle nich jsou to ale dobrovolníci a pokud se jedná o armádní příslušníky, pak jsou to veteráni anebo vojáci na dovolené.

Boje na Donbasu trvají už přes sedm měsíců a podle údajů OSN si vyžádaly přes 4300 mrtvých. Příměří je soustavně porušováno oběma bojujícími stranami.

Nově nalezené trosky vypravili do Charkova

Nejtvrdší boje se vedou už týdny o Doněck, město s miliónem obyvatel, které kontrolují převážně separatisté. V sobotu byly odtud vypraveny zbylé nalezené trosky malajsijského Boeingu 777, který se zde s 298 lidmi na palubě zřítil v červenci. Náklad putuje přes Charkov do Nizozemska k expertíze. Nizozemci tvořili dvě třetiny pasažérů letounu, který z Amsterdamu směřoval do Kuala Lumpuru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky sestřeleného boeingu převezli z Doněcku do CharkovaVideo: Reuters

Další trosky i lidské ostatky objevili počátkem týdne nizozemští vyšetřovatelé, kteří v místě pádu působí druhý týden. Zatím se nepodařilo objevit těla všech cestujících, kteří zahynuli při pádu stroje 17. července.

Příčina pádu se zjišťuje

Podle předběžné zprávy boeing spadl, protože byl zasažen velkým množstvím předmětů s vysokou kinetickou energií. To odpovídá zásahu střepinami po explozi hlavice protiletadlové rakety Buk, kterou údajně odpálili separatisté.

Rusko ale tvrdí, že dopravní letadlo zasáhla střela vzduch-vzduch, odpálená některým z ukrajinských strojů pohybujících se poblíž. Poslední důkaz předložený Rusy, který měl zachycovat ruský nadzvukový stíhací letoun, jak odpaluje raketu na boeing [celá zpráva], však byl podle nezávislých expertů podvržený. [celá zpráva]

Bohužel ale neexistuje ani záběr startujícího Buku.

Související témata

Foto: Stringer, Reuters

Boeing 777 společnosti Malaysian Airlines nad Polskem, archivní snímek

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Profimedia.cz

Protiletadlový systém Buk

Nizozemci míní prověřit všechny hypotézy. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám