Hlavní obsah

Pravost snímku stíhačky u malajsijského boeingu provázejí pochyby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Satelitní snímek stíhačky, která se měla v červenci pohybovat v blízkosti malajsijského letadla nad východní Ukrajinou a střílet po něm, může být podvrh. Snímek byl zveřejněn v pátek a ihned poté vyvolával pochyby, zda je pravý.

Snímek, který má dokazovat, že poblíž letadla byla stíhačka. V levé části je v černém rámečku.

Článek

Objevují se především dvě nesrovnalosti, které pravost zpochybňují. Jednou z nich je to, co mělo původně mluvit nejvíce ve prospěch pravosti snímku, a to čas uvedený na originální fotografii. Je uveden ve formátu UTC 1:19:47.

Jak ale upozornil v České televizi letecký publicista Martin Velek, znamenalo by to, že snímek byl pořízen nad ránem a nikoliv po jedné hodině odpoledne, kdy letadlo spadlo.

„Nesouhlasí to o 12 hodin, je tam jedna hodina, ale bylo by to v noci,” uvedl Velek. Správně uvedený čas by měl být 13:19:47.

Ruský opoziční bloger Ilja Varlamov podle ČTK napsal, že snímek je fotomontáž. "Při detailním prozkoumání se ukázalo, že je to padělek nahrubo zpatlaný ve photoshopu," uvádí na serveru Livejournal.

Upozorňuje především na to, že snímek používá podklad z Google Maps pořízený v roce 2012.

Pochyby už v pátek vyvolalo především to, proč se satelitní záběr objevil až čtyři měsíce po nehodě, a především to, jak se úřadům do rukou dostal. Poslal ho prý odborník v oblasti vývozu letadel George Bild e-mailem. Tento člověk skutečně existuje,ale popírá, že by něco takového poslal.

Podle dalších  expertů snímek nezachycuje Boeing 777, ale typ 767.

Střela také míří na pravou část trupu, ale vrak má poškozenou silně levou.

Navíc je boeing příliš velký vzhledem k záběru ze satelitu

Reklama

Výběr článků

Načítám