Hlavní obsah

Nizozemci prošetří i verzi, že letoun MH17 sestřelili ze vzduchu

Amsterdam

Nizozemští vyšetřovatelé se budou zabývat i verzí, že malajsijský letoun MH17 mohl být nad východní Ukrajinou sestřelen ze vzduchu. S tímto tvrzením přišla hned po tragédii Moskva. V rozhovoru pro německý týdeník Der Spiegel to uvedl šéf nizozemské prokuratury Fred Westerbeke, který dohlíží na vyšetřování červencové katastrofy.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Článek

Podle dosavadních zjištění letoun nejspíš sestřelila protiletadlová střela vypálená z území ovládaného proruskými rebely.

Jak Westerbeke prohlásil, Nizozemci požádají Rusko, aby jim poskytlo veškeré informace vedoucí k jejich tvrzení, že se poblíž pohybovalo ukrajinské letadlo. Konkrétně Moskva mluvila o tom, že malajsijský boeing mohl sestřelit bitevník Suchoj Su-25, mají prý i záznamy z radarů, které to naznačují. Západ ale tuto verzi nikdy neuznal.

"Vzhledem k dostupným informacím je nejpravděpodobnějším scénářem sestřelení pomocí rakety země-vzduch. My ale nezavíráme oči před možností, že se to mohlo stát jinak," citoval Der Spiegel nizozemského vyšetřovatele. "Připravujeme žádost Moskvě o poskytnutí informací...včetně údajů z radaru, kterými Rusové chtějí dokázat, že se poblíž nacházelo ukrajinské vojenské letadlo," dodal Westerbeke.

USA trvají na tom, že letoun sestřelili separatisté

Spojené státy naopak ihned po nehodě oznámily, že mají důkazy o tom, že letoun byl sestřelen raketou vypálenou proruskými separatisty, kteří obsadili část východní Ukrajiny. Právě na tomto území se nyní nacházejí trosky sestřeleného letadla. I podle dřívějších zjištění Nizozemců se v okolí letounu MH17 nacházelo několik dopravních letadel, nicméně žádné vojenské, které ho mohlo sestřelit.

Nizozemsko zveřejnilo na začátku září předběžnou zprávu o vyšetřování, ve které jako příčinu pádu uvádí zasažení letadla "množstvím vnějších objektů s vysokou energií". Nehodu, ke které došlo 17. července, nepřežil nikdo z 298 lidí na palubě. Výsledky podrobnějšího zkoumání mají být připraveny do nadcházejícího jara.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám