Hlavní obsah

V celé Francii propukly protesty proti návrhu zákona o policii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

V sedmdesáti francouzských městech se v sobotu tisíce občanů vydaly na pochod na protest proti návrhu kontroverzního zákona o globální bezpečnosti. Na jeho základě by hrozilo vězení lidem, kteří by zveřejnili fotografie policistů s úmyslem ublížit jim. Podle kritiků by nařízení narušilo svobodu tisku a právo občanů na informace, píší francouzská média.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

V Paříži vzplály v ulicích i ohně

Článek

Minulou sobotu se protestů se stejným motivem účastnilo na 22 tisíc lidí, píše server BFMTV, který v sobotu informuje o "silné mobilizaci" zejména v hlavním městě.

Žádné odhady ohledně počtu účastníků dosud nejsou k dispozici. Velikost davu Pařížanů je podle listu Le Figaro "působivá". Jsou hlášeny incidenty s policií. Podle agentury Reuters v Paříži během protestů vzplála nejméně dvě auta a vybavení stavbařů.

Policie použila slzný plyn

Policisté použili slzný plyn proti pařížské demonstraci poté, co maskovaní demonstranti na policejní kordony házeli petardy a kameny a začali stavět barikády, uvedla agentura Reuters. Podle francouzských médií jsou potyčky dílem části demonstrantů, označované jako "černý blok" aktivistů antifašistického hnutí.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Demonstrantům se nelíbí zamýšlený zákaz focení policistů.

Pochod v Paříži začal ve 14:00, shromáždění se přitom konala již v dopoledních hodinách v Rennes, v Lille nebo v Montpellier, kde se podle prefektury sešlo 3800 osob, zatímco pořadatelé tvrdí, že se dostavilo 5000 lidí. Účastníci pochodu v Paříži sdílejí na twitteru videa přímo z ulic hlavního města.

Macron mlčí

Svůj nesouhlas s připravenou normou přišel mezi protestující vyjádřit tajemník Socialistické strany Olivier Faure. Ministr vnitra "Gérald Darmanin jen přilévá olej do ohně; to on, postavil Francouze proti sobě," řekl Faure v rozhovoru se stanicí BFMTV. Ministr Darmanin ani prezident Emmanuel Macron se k protestům zatím nevyjádřili.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Protestní shromáždění v Paříži

Francouzská vláda tvrdí, že zákonem, za jehož porušení by hrozilo vězení až jeden rok a pokuta 45 tisíc eur (1,2 milionu korun), zamýšlí chránit příslušníky policejních sborů, kteří obzvlášť v on-line prostředí čelí výhrůžkám. Odpůrci se ale obávají, že opatření by mohlo postihnout novináře a další osoby, které policisty natáčejí nebo fotografují při práci.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Reakce veřejnosti se vystupňovaly po dvou incidentech z tohoto týdne.

Reakce veřejnosti se vystupňovaly po dvou incidentech z tohoto týdne. V pondělí policie vyklidila tábor migrantů v centru Paříže, přičemž některá francouzská média označila postup policistů na místě za brutální.

Ve čtvrtek večer se na veřejnost dostaly záběry, jak tři policisté fyzicky napadli a častovali rasistickými urážkami hudebního producenta černé pleti, zatímco v oficiálním záznamu policisté střet popsali velmi odlišně. V obou případech sehrály obrazové záznamy velkou úlohu. Útok policistů prezident Emmanuel Macron označil za ostudu pro Francii.

Čtyři policisté zkopali v Paříži černošského hudebníka bez roušky

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám