Hlavní obsah

V Budapešti se konala demonstrace proti výstavbě čínské univerzity

Budapešť

V hlavním městě Maďarska se v sobotu konala první velká demonstrace po uvolnění pandemických opatření. Tisíce lidí protestovaly proti plánům postavit v Budapešti pobočku čínské univerzity Fudan.

Foto: MTI

Několik tisíc lidí se sešlo v maďarské metropoli na demonstraci proti plánovanému vzniku čínské univerzity v Budapešti.

Článek

Účastníci protestu označili plánovanou výstavbu univerzity za „trojského koně“ Číny v maďarském hlavní v městě. Řečníci vyčítali vládě premiéra Viktora Orbána (FIDESZ), že čínská univerzita má vyrůst v místě, kde mělo být vybudované studentské městečko s byty pro studenty. „Musíme zabránit tomu, aby plán na výstavbu studentských bytů skončil v koši,“ uvedl v projevu bloger András Jámbor.

Opoziční primátor Budapešti Gergely Karácsony ve svém vystoupení zdůraznil, že demonstrace není namířena proti Číňanům ani proti samotné Číně. „Fudan je úplná morální sebevražda strany FIDESZ. Vždy oni sami říkají, že bojují proti komunistům, ale zdá se, že za komunisty označují pokaždé jen ty, kteří s nimi nesouhlasí,“ řekl primátor.

Foto: MTI

Demonstrace v Budapešti

V okolí místa, kde má vyrůst čínská univerzita Fudan v Budapešti, odhalil primátor tento týden několik tabulek s názvy ulic jako Dalajlámova ulice, Ulice ujgurských mučedníků nebo Ulice svobodného Hongkongu. Pojmenování ulic má podle primátora připomínat Pekingu porušování lidských práv.

V Budapešti má vzniknout první čínská univerzita v Evropě

Evropa

Elitní čínská univerzita Fudan má působit v maďarském hlavním městě od roku 2024 a měla by se stát první čínskou univerzitou v Evropě. Na výstavbu univerzity má dostat vláda premiéra Viktora Orbána od Pekingu úvěr ve výši 1,3 miliardy eur (33,1 miliardy korun). Web direkt36.hu v této souvislosti upozornil, že areál univerzity má postavit čínská státní stavební inženýrská společnost (CSCEC), která je v řadě zemí podezřelá ze špionáže a korupce.

Univerzita Fudan se sídlem v Šanghaji je pod přímým státním řízením a ze stanov před časem odstranila větu o svobodě myšlení a nahradila ji větou o vedoucím postavení komunistické strany. Podle webu direkt36.hu univerzita spolupracuje s čínskými tajnými službami, provozuje vlastní špionážní školu a až čtvrtina studentů a učitelů jsou členy komunistické strany. Maďarští opoziční poslanci žádají v souvislosti s projektem svolání bezpečnostního výboru parlamentu a upozorňují, že univerzita Fudan může znamenat bezpečnostní riziko pro Maďarsko, Evropskou unii a NATO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám