Hlavní obsah

Británie i Francie napočítaly na čtvrt milionu nakažených za den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve Francii po několika dnech poklesu skokově narostl počet nově nakažených. Laboratoře tam za posledních 24 hodin zaznamenaly 271 686 pozitivních testů. To je nejvíc od začátku pandemie kdekoli v Evropě. Také ve Spojeném království přibylo rekordních 218 724 nových případů. Epidemie zrychluje i v Itálii, kde počet nakažených přesáhl 180 tisíc. V Německu proti tomu čísla klesají.

Foto: Toby Melville, Reuters

Londýn

Článek

Ministr zdravotnictví Olivier Véran při interpelacích v Národním shromáždění varoval, že se Francie blíží k překonání hranice 300 tisíc nakažených za den, což označil za závratný údaj. Země má 68 milionu obyvatel. Dodal přitom, že stávající vakcíny proti covidu-19 již tolik nebrání nákaze variantou omikron, ale poskytují ochranu před těžkých průběhem covidu-19.

Na každého naočkovaného přijatého na jednotky intenzivní péče podle něj nyní připadá 20 lidí, kteří vakcínu nedostali.

Sedmidenní incidence ve Francii vzrostla za týden o 130 procent a nyní má hodnotu 1832 nakažených na 100 tisíc obyvatel, oznámily v úterý místní úřady. Počet lidí s těžkým covidem-19 ve francouzských nemocnicích překonal hranici 20 tisíc, stále se však jedná o výrazně nižší údaj než při vrcholech předchozích vln nákazy.

Nemocnice v Anglii vyhlašují krizový stav

V Anglii nemocnice kvůli velkému náporu pacientů vyhlašují stav krize. To znamená, že mají obavy, že nebudou schopny poskytovat péči třeba lidem s onemocněním srdce nebo s rakovinou.

Nemá kdo řídit vlaky, vyvážet odpad, stát u pokladny. Omikron paralyzoval Británii

Zahraniční

Britské úřady ale uvádějí, že díky tomu, že nyní dominující varianta koronaviru omikron způsobuje „lehčí“ průběh onemocnění a že třetí dávku vakcíny proti covidu-19 už dostalo hodně lidí, jsou současná opatření dostačující. Ústřední vláda v Londýně stanovuje epidemická opatření pouze pro Anglii. Skotsko, Wales a Severní Irsko přijímají vlastní pravidla. Všechny tři tyto části Spojeného království zpřísnily opatření na konci prosince.

Itálie hlásí přes 170 tisíc nakažených

V Itálii se za poslední den potvrdilo 170 844 nákaz koronavirem. To je nejvíc od počátku pandemie. Úmrtí s covidem přibylo 259. To je zase nejvíc od loňského května.

Zatím nejvíce nákaz koronavirem za den v této pandemii Itálie oznámila na Silvestra (144 243), úmrtí s covidem-19 týž den přibylo 155. Úterní údaje ukazují 170 844 nových nákaz, zatímco o den dříve to bylo 68 052. Za posledních 24 hodin bylo ale v Itálii provedeno 1,2 milionu testů, z nichž bylo pozitivních 13,9 procenta. O den dříve bylo provedeno 445 321 testů na koronavirus.

Úmrtí spojených s covidem-19 oznámilo v pondělí ministerstvo zdravotnictví 140, v úterý 259.

V Německu čísla klesají

Zdravotníci v Německu za poslední den zaznamenali 30 561 nových případů nákazy koronavirem, celková bilance od počátku pandemie je 7,24 milionu infikovaných. Od třetího listopadového týdne, kdy v zemi přibývalo přes 70 tisíc nakažených denně, průměrné denní počty pozitivních testů neustále klesají. Výrazně naopak roste podíl nákaz variantou omikron, vyplývá z údajů Institutu Roberta Kocha (RKI). V některých regionech již omikron převládl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám