Hlavní obsah

Nemá kdo řídit vlaky, vyvážet odpad, stát u pokladny. Omikron paralyzoval Británii

Londýn

Mezi britskou veřejností i tamními zákonodárci sílí výzvy, aby vláda zkrátila dobu izolace po nákaze koronavirem. Přes jeden milion lidí je v tuto chvíli doma, což představuje vážnou hrozbu nejen pro ostrovní ekonomiku, ale také pro fungování klíčových služeb. Už teď jsou na řadě míst přeplněné popelnice, v supermarketech chybí zboží a vlaky nemá kdo řídit, píše deník Daily Mail.

Foto: Peter Byrne, ČTK/AP

Množství zaměstnanců technických služeb na neschopence kvůli omikronu způsobilo, že ve Velké Británii na mnoha místech vázne odvoz odpadu. Záběr z Waltonu v Liverpoolu.

Článek

Zástupci byznysu vyjádřili obavy, že varianta omikron, která je navzdory vysoké nakažlivosti zřejmě mírnější než předchozí mutace, život v zemi v podstatě zastavila.

Poslanec vládních konzervativců Craig Mackinlay uvedl, že země se právě nachází uprostřed „pololockdownu”. Narážel tím na skutečnost, že je v tuto chvíli na území Británie přes jeden milion aktivních případů, a velká část služeb je tak omezena.

Francie zkracuje dobu izolace pro nakažené

Koronavirus

Podle něj je třeba, aby kabinet Borise Johnsona zkrátil dobu izolace z deseti na pět dnů, jak to už učinila Francie nebo Spojené státy. „Lidé, kteří jsou naprosto zdraví, jsou na neschopence. To byste nevymysleli,” posteskl si Mackinlay.

Omikron omezil téměř všechny služby

Deník Daily Mail v úterý napsal článek s titulkem „Omikron uzavřel Británii”. Dopady obrovského počtu izolovaných lidí prý pocítil už téměř každý region v zemi.

Některým radnicím například vypadli pracovníci technických služeb, takže nemá kdo pravidelně svážet odpad. V obzvláštně postižených oblastech byly zrušeny příměstské linky a omezen provoz úřadů. Železniční dopravci zrušili stovky linek napříč Británií, protože nemá vlaky kdo řídit.

Situace není dobrá ani v oblasti zdravotnictví. Každý desátý zaměstnanec Národní zdravotní služby (NHS) chyběl na Nový rok v práci kvůli covidu. V některých regionech zase postrádají mezi 20 až 25 procenty pracovníků pečovatelských center.

Počet absencí kvůli covidu se mezitýdenně zvýšil téměř o 700 a nyní přesahuje 1700. Podnikům by velmi pomohlo, kdyby se doba izolace zkrátila.
Richard Walker, ředitel supermarketů Iceland

Na sociálních sítích se však rázem objevily názory, že jde o ojedinělé případy a situace není tak vážná, jak se může z médií zdát.

Data z Anglie: Čtyři pětiny hospitalizovaných s omikronem nemají booster

Koronavirus

Lidé každopádně chybějí na pokladnách supermarketů, které se potýkají s problémy kvůli zpožděným dodávkám čerstvého zboží. To potvrdil Richard Walker, ředitel řetězce Iceland, jemuž v tuto chvíli kvůli omikronu chybí bezprecedentní počet zaměstnanců.

„Počet absencí kvůli covidu se mezitýdenně zvýšil téměř o 700 a nyní přesahuje 1700. Podnikům by velmi pomohlo, kdyby se doba izolace zkrátila,” řekl Walker.

Londýnská vláda opakovaně uvedla, že nemá v plánu izolační dobu zkrátit, a doporučuje firmám, aby své zaměstnance pokud možno nechaly pracovat z domova. Premiér Boris Johnson na úterních 18:00 SEČ svolal tiskovou konferenci.

Podle serveru Our World in Data, který spravuje Oxfordská univerzita, je k 3. lednu ve Spojeném království sedmidenní průměr nakažených 173 814. V nemocnicích s covidem je v tuto chvíli 14 210 pacientů, píše BBC. Míra hospitalizací roste všude, situace je nejhorší v Londýně.

Reklama

Výběr článků

Načítám