Hlavní obsah

V Bratislavě odhalili sochu Masaryka, nacionalisté ji nechtějí

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček, Bratislava

U příležitosti 92. výročí vzniku Československa odhalili ve čtvrtek v Bratislavě sochu T. G. Masaryka. Proti umístění sochy prvního čs. prezidenta před budovou Slovenského národního muzea protestovalo několik nacionalistů.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Socha Tomáše Garrigua Masaryka v Bratislavě

Článek

Odpůrci sochy poukazují na Masarykův čechoslovakismus a údajné odmítání svébytnosti slovenského národa. „Postavit v centru slovenského hlavního města sochu člověku, který celý svůj život bojoval proti právům našeho národa, se nedá nazvat jinak, než vlastizradou a zločinem,“ uvádí se na internetové stránce extremistické Ľudové strany Naše Slovensko.

Představitelé Ľudové strany Naše Slovensko přímo na slavnosti sbírali podpisy pod petici, v níž požadují odstranění sochy Masaryka.

„Naše strana nešíří žádnou nenávist vůči českému národu, kterého si jako bratského slovanského národa vážíme. Odmítáme však, aby Masaryk, jako nepřítel Slováků, měl sochu v našem hlavním městě,“ řekl Ján Mišun, předseda Matice slovenské ve městě Púchov. Nacionalisté slavnostní odhalení sochy nakonec nenarušili.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Socha T. G. Masaryka po jejím odhalení v Bratislavě

Odhalení sochy se zúčastnil slovenský ministr zahraničí Mikuláš Dzurinda, místopředseda vlády Rudolf Chmel a ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská.

Masaryk byl přitom zakládajícím členem Matice slovenské po obnovení její činnosti v roce 1919. Na činnost Matice slovenské daroval prezident statisícové částky.

Dnes Matice slovenská vyčítá Masarykovi, že neuznával slovenský národ a odmítal naplnit Pittsburskou dohodu. Ta v roce 1918 upravovala a schvalovala spojení Čechů a Slováků ve společném státě.

"Katastrofální stav historického vědomí Slováků"

Slovenský historik Dušan Kováč uvedl, že protesty proti Masarykově soše potvrzují katastrofální stav historického vědomí Slováků. Připomíná, že právě Masarykovou zásluhou se v rámci Československa poprvé etablovalo Slovensko.

Jak Právu potvrdila mluvčí bratislavské městské části Staré město Alena Kopřivová, socha Masaryka se stala součástí Památníku československé státnosti. Socha Masaryka nahradila na tomto místě plastiku lva, která byla přemístěna k soše Milana Rastislava Štefánika v nové bratislavské čtvrti Eurovea.

Masarykova socha je vysoká 2,2 metru a je umístěna na přibližně dva metry vysokém podstavci. Bratislavská socha je kopií díla pražského sochaře Ladislava Šalouna z roku 1924, která kdysi stála v bratislavské Zemské bance. Dnes ji město ukrývá v depozitáři.

Reklama

Výběr článků

Načítám