Hlavní obsah

V Bosně obžalovali podezřelé z únosů a vražd cestujících z vlaku

Sarajevo

Deset lidí podezřelých z únosů a vražd dvaceti cestujících nesrbské národnosti obžalovali v pondělí v Bosně. Vraždit měli před 22 lety v železniční stanici v bosenském Štrpci. Dalších pět údajných spolupachatelů tohoto zločinu obžalovala už počátkem března prokuratura v Srbsku.

Milan Lukić zřejmě masakr ve vlaku naplánoval, odsouzen už byl za jiné činy.

Článek

V únoru 1993 unesli dvacet cestujících z vlaku na trati z Bělehradu do Baru, jejíž krátký úsek vede přes bosenské území. Než je postříleli, mučili je a okradli.

V roce 2010 byly v oblasti jezera Perućac nalezeny a identifikovány ostatky čtyř obětí. Po ostatních se stále pátrá.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Osoby podezřelé z účasti na únosu a povraždění dvou desítek lidí – vesměs muslimských Bosňáků – zadržely loni 5. prosince ve spolupráci bezpečnostní orgány v Srbsku a v Bosně. Vesměs jde o bývalé příslušníky bosenskosrbské armády a srbských ozbrojených formací. Byl mezi nimi i bosenskosrbský generál, který během konfliktu v dané oblasti velel armádním jednotkám. [celá zpráva]

Proces ukazuje, že spravedlnost může zasáhnout i lidi, kteří jí unikali přes dvacet let. Srbský prokurátor pro válečné zločiny Vladimir Vukčević přiznal, že vyšetřování zločinu kladly v minulosti překážky srbské státní orgány.

Za vraždu cestujících byl již v roce 2002 odsouzen na patnáct let Srb Nebojša Ranisavjlević. Jeho velitel Milan Lukić byl v roce 2009 Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu odsouzen na doživotí, ale za jiná zvěrstva.

Reklama

Výběr článků

Načítám