Hlavní obsah

V Beskydech zabloudil opilec, zaměstnal desítky záchranářů

Právo, hon

Opilý muž, který v sobotu večer zabloudil v Beskydech v okolí turisticky vyhledávaných Pusteven, zaměstnal několik desítek horských záchranářů, policistů a hasičů, kteří po něm pátrali v hlubokém sněhu. Muž byl nalezen v podchlazeném stavu a následně skončil v nemocnici.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Ilustrační foto

Článek

O zásahu informovala v neděli Horská služba Beskydy. Osmadvacetiletý muž kontaktoval tísňovou linku s tím, že zabloudil a docházejí mu síly. „Policie nás požádala o součinnost kolem osmé večer s informací, že muž má být v lokalitě, kde je sníh. Ten je zde od 800 do 1000 metrů nadmořské výšky,“ uvedl k počátku pátrací akce Jaroslav Pavlica, zasahující člen Horské služby Beskydy.

Muži se po ohlášení vybil mobilní telefon nebo vyčerpáním usnul, protože zkontaktovat se s ním již nebylo možné. Horským záchranářům asistoval i policejní psovod, do pátrání se zapojili i policisté a hasiči, kteří spolu se všemi zúčastněnými prohledávali terén v rojnici.

Porušil snad všechny známé zásady

Následně se muž sám telefonicky ozval. „Zřejmě opravdu usnul nebo omylem telefon vypnul. Udal, že je skutečně na sněhu, ale jinak byl dost zmatený. Během dvaceti minut od telefonátu sám vyšel z lesa, ovšem na druhé straně hřebenu. Byl prochladlý, zcela dezorientovaný, ale jinak naštěstí bez zranění,“ dodal Pavlica s tím, že zbloudilý muž porušil snad všechny zásady bezpečného pohybu v zimních horách.

Policie potvrdila, že muž byl opilý. „Dechová zkouška ukázala 1,72 promile alkoholu,“ konstatovala policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám