Hlavní obsah

V Berlíně znovu roste zeď, ale jen z kostek

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Berlínská zeď, jeden ze symbolů studené války, vyroste k pondělnímu dvacátému výročí svého pádu znovu. Stavba, kterou schválil berlínský starosta Klaus Wowereit, bude 2,3 metru vysoká, asi 1,5 kilometru dlouhá a vytvoří ji tisíc obřích, pomalovaných kostek domina.

Foto: Fabrizio Bensch , Reuters

Obří kostky domina u Braniborské brány

Článek

„Přiznám se, že jsem původně s tímto projektem nesympatizoval. Teprve po určité době si mě získal. Teď však opakuji: je to výborný způsob, jak si připomenout toto datum“ řekl Wowereit.

Podle Moritze van Duelmena, organizátora akce, stavbu z kostek dokončí v sobotu, aby ji o dva dny později, v den výročí, mohli nechat padnout. První domino symbolicky uvolní Lech Walesa, spoluzakladatel odborů Solidarita a bývalý polský prezident.

Foto: Staff/File , Reuters

Pád Berlínské zdi - 10. listopadu 1989

Na slavnostní akci Berlín v pondělí očekává šéfy států a vlád všech členských států Evropské unie, včetně českého prezidenta Václava Klause, ministryně zahraničí USA Hillary Clintonové a ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva.

Večer promluví u Braniborské brány, dalšího symbolu rozdělení Německa, kromě spolkové kancléřky Angely Merkelové také zástupci čtyř bývalých velmocí USA, Británie, Francie a Ruska. Německá média počítají s tím, že si událost nenechají ujít statisíce obyvatel i návštěvníků německé metropole.

Exkancléř Helmut Kohl, architekt německé jednoty, účast odřekl poté, co na jiné vzpomínkové akci minulý týden, na níž se objevil spolu s někdejšími prezidenty USA a SSSR Georgem Bushem a Michailem Gorbačovem, působil vyčerpaně.

Merkelová: rozdíly mizí

Merkelová, která spolu s někdejšími východoněmeckými disidenty navštíví bývalý hraniční přechod na Bornholmer Strasse, uvedla, že největší rozdíly v životě Němců v původní Spolkové republice a nových spolkových zemích zmizely. „V mnoha oblastech se životní podmínky vyrovnaly,“ řekla listu Leipziger Volkszeitung.

Během oslav budou platit v Berlíně nejvyšší bezpečnostní opatření. Policie povolala kromě příslušníků metropolitních jednotek také posily z dalších spolkových zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám