Hlavní obsah

V autobuse z Prahy do Varny se našla nálož

Právo, ČTK, ivi
Budapešť
Aktualizováno

V autobuse na lince z Prahy do bulharské Varny nalezla v sobotu maďarská policie nálož. V pondělí o tom informovala bulharská televize bTV s tím, že nálož pyrotechnici zlikvidovali. Maďarsko zásah u bulharského autobusu potvrdilo.

Foto: MTI

Odstavený autobus na parkovišti

Článek

Podezřelé zavazadlo s kanystrem s benzínem a náloží v trubce našel řidič autobusu, když zastavil na odpočívadle dálničního okruhu u Budapešti kvůli nepříjemnému zápachu a kontroloval zavazadlový prostor. K podezřelému zavazadlu se nikdo z cestujících nehlásil.

Maďarská média se nezmiňují, jak moc byla nálož nebezpečná. Agentura MTI zveřejnila fotografii autobusu, který maďarská policie odstavila před Budapeští na dálnici M0. Autobus byl odstaven na parkovišti u obce Törökbálint.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Autobus policie vyprázdnila z bezpečnostních důvodů,“ uvedla agentura MTI s tím, že další podrobnosti policie nesdělila. Případem se mají zabývat policisté z Česka, Maďarska a Bulharska.

Server blikk.hu uvedl, že v autobuse jelo 37 lidí, mezi nimiž měla po nálezu nálože vypuknout panika. Na místě také údajně zasahovala maďarská protiteroristická jednotka.

Válka mezi dopravci?

České velvyslanectví v Budapešti uvedlo, že o případu ví jen z médií, žádné prohlášení neposkytla ani česká policie.

Některá bulharská média tvrdí, že zavazadlo patřilo cestujícímu, který jel z Prahy a vystoupil v Budapešti. bTV s odvoláním na bulharského autodopravce Omega Group 84 sdělila, že zmíněný cestující měl jízdenku do Bratislavy, ale vystoupil již v Brně.

Bulharský zpravodajský server 24 časa uvedl, že pro zmíněného autodopravce je to v poslední době již druhý incident. Před měsícem v Praze se prý bulharský autobus stal terčem žhářského útoku a zcela shořel. Tímto incidentem se údajně zabývá i policie ve Varně. Její mluvčí Ivana Milevová ovšem uvedla, že varnenská kriminálka případ nevyšetřuje, protože se stal na území jiného státu.

Nejvěrohodnější verzí je podle 24 časa válka mezi dopravci o lukrativní evropské linky. Zatím ale není žádná stopa, která by spojovala dřívější útok s nedělním nálezem bomby v zavazadlovém prostoru autobusu. "Jasné je jen to, že atentátník, který nastoupil v Praze a vystoupil v Brně, vypadal jako Čech nebo Slovák," napsal server.

Reklama

Výběr článků

Načítám