Hlavní obsah

V Amsterdamu se při stavbě metra propadly domy o čtvrt metru

– AMSTERDAM

Výstavba nové linky metra v centru nizozemského Amsterdamu musela být na dlouho přerušena. Když pronikla voda do stavební jámy, poklesly základy historických domů až o čtvrt metru. V šesti popraskaly zdi a jejich obyvatelé museli být evakuováni.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Centrum Amsterdamu

Článek

Během nehody, k níž došlo v noci na čtvrtek, unikla voda z prostoru pod domy do stavební jámy metra. Tím se změnila staletí udržovaná rovnováha tlaků, odvodněné podloží se sesedlo a základy budov klesly až o 23 centimetrů. V šesti domech popraskaly stěny a stropy, opadala omítka. Dvě desítky lidí byly evakuovány, přespávaly u známých nebo v hotelích.

Starosta Job Cohen nařídil přerušit stavbu linky metra. Podle něj město a stavební firmy potřebují čas, aby mohly shromáždit fakta a rozhodnout, jak postupovat dále.

"Mám pro evakuované špatnou zprávu: budou muset žít mimo domov několik měsíců," řekl odborník Tjeerd Herrema, který odhadoval závažnost situace. Odmítl upřesnit, na jak dlouho zůstane zastavena výstavba metra a o kolik se zvednou náklady.

Obyvatelé jsou nazlobení

Nejde o první stavební nehodu při budování této linky. Již v červnu byly nedaleko Vijzelgrachtu poškozeny čtyři domy.

"Říkali nám tehdy, že už mají všechno pod kontrolou, že všechno prozkoumali," uvedl po média tamní obyvatel Peter Doeswijk. "Přicházeli k nám experti nejrůznějšího druhu a ujišťovali nás. Pak se obnovily práce a za pár dnů se to stalo zase," dodal.

Geologická situace Amsterodamu je velmi komplikovaná, v některých místech jsou ulice města pod úrovní hladiny moře za vrcholu přílivu. V centru je podloží podmáčené a domy z 16. století spočívají na základech zpevněných hloubkovými dřevěnými piloty. V některých úsecích jsou tunely trasy budovány tak hluboko, že dělníci při opouštění pracoviště musí používat dekompresní komory, aby se vyhnuli hrozbě embolie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám