Hlavní obsah

V Nizozemsku postřelili známého novináře de Vriese. Je ve vážném stavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam

Na ulici v nizozemském Amsterdamu někdo v úterý postřelil známého novináře Petera R. de Vriese, který se už několik desetiletí věnuje kriminálním kauzám. Zprávu nizozemských médií večer potvrdila místní policie, podle níž byl 64letý žurnalista hospitalizován ve vážném stavu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Amsterdamu postřelili novináře, který se věnuje kriminálním kauzámVideo: AP

 
Článek

Agentura Reuters uvádí, že de Vries v minulosti opakovaně čelil výhrůžkám od kriminálního podsvětí.

První komuniké policie oběť střelby nejmenovalo a pouze informovalo, že v ulici Lange Leidsedwarsstrat v centru nizozemské metropole se v 19.45 střílelo. Strážci zákona místo uzavřeli a následně potvrdili, že postřeleným je de Vries. Žádné zatčení v souvislosti se střelbou během večera neoznámili, podle informací listu Algemeen Dagblad ale už mají ve vazbě jednoho podezřelého.

Foto: Eva Plevier, Reuters

Policie v Amsterdamu na místě střelby, jejímž terčem byl známý novinář Peter R. de Vries

Deník Parool těsně po incidentu tlumočil svědectví, podle kterého byl de Vries zasažen kulkou do hlavy. Se stejnou informací pak přišla televize RTL, z jejíhož studia údajně novinář odcházel, když se stal terčem střelby.

Respektovaný odborník

De Vries je podle Reuters v Nizozemsku celebritou, často se objevuje v televizi a je považován za experta se zdroji mezi zločinci i strážci zákona. Proslavil se vyšetřováním okolností únosu pivního magnáta Freddyho Heinekena z roku 1983, přičemž únosce Willema Holledeera v roce 2013 odsoudili za výhrůžky adresované investigativnímu novináři. Za práci na případu zmizení Američanky Natalee Hollowayové na ostrově Aruba zase de Vries v roce 2008 dostal mezinárodní cenu Emmy.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Peter R. de Vries na archivním snímku

„Neuvěřitelné, šokující zprávy o tom, že byl postřelen a vážně zraněn nizozemský novinář Peter R. de Vries,” reagovala na Twitteru dlouholetá nizozemská europoslankyně Sophie in't Veldová. „Zase se stal v Evropě terčem novinář, který vyšetřuje organizovaný zločin,” dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám