Hlavní obsah

Už žádné migranty. Švédsko mění azylovou politiku

– Stockholm

Švédsko, země s jednou z nejliberálnějších azylových politik, razantně mění svůj postoj vůči migrantům. Země poskytne Řecku materiální pomoc, ovšem žádné běžence z vypáleného tábora Moria či jiných řeckých ostrovů nepřijme. Země se tak zařadila po bok Rakousku či států Visegrádské čtyřky, které odmítají přijímat migranty, píše server týdeníku Focus.

Foto: Profimedia.cz

Migranti ve Stockholmu

Článek

Zda se změna kursu v azylové politice týká jen problému umístění 12 500 lidí z vypáleného řeckého tábora Moria, nebo Švédsko mění svůj přístup k migraci obecně, není jasné. Faktem ale je, že volby v roce 2018 ovládlo téma migrace a premiér Löfven je pod tlakem. Jeho koaliční vláda se Zelenými je menšinová, a jak připomínají média, je nejslabší za posledních 70 let.

Švédským předměstím vládnou gangy, většinu tvoří přistěhovalci

Evropa

V roce 2015 bylo ve Švédsku podáno přes 160 tisíc žádostí o azyl, což bylo v Evropě nejvíce v poměru na jednoho obyvatele. Švédsko spolu s Německem patřilo k nejžádanějším cílům běženců. V té době byla země hrdá na svůj liberální přístup. „Moje Evropa nestaví zdi,“ řekl tehdy premiér Stefan Löfven.

Po pěti letech se země potýká s dramatickým nárůstem kriminality a nezvládnutou integrací. „Pokud bude migrace tak silná, že integrace již nebude úspěšná, riskujeme další problémy,“ řekl premiér Stefan Löfven v odpovědi na interpelaci jednoho poslance.

Švédsko čelí především rostoucí kriminalitě gangů na sociálně znevýhodněných předměstích. Od začátku letošního roku například během přestřelek kriminálních organizovaných skupin zemřelo 27 lidí. Téměř všichni to byli mladí muži, členové gangů, uvedl Frankfurter Rundschau. Zástupce policejního prezidenta Mats Löfving v případě kriminality gangů dokonce mluví o „systémové hrozbě“.

Ve Švédsku zuří válka gangů. Zbloudilá kulka zabila 12letou dívku

Evropa

Roste počet sexuálně motivovaných útoků a rozšiřují se „no-go“ zóny (oblasti bez kontrol). Boj proti zločineckým gangům zatím selhává. Podle údajů švédského sociologa Görana Adamsona bylo 58 procent pachatelů trestných činů spáchaných v roce 2017 migranty.

„Když máte migraci v takovém rozsahu, že integrace již nefunguje, je jasné, že ve společnosti nastane sociální napětí, a to není dobré,“ řekl premiér Löfven v televizním rozhovoru. Svými slovy naznačil, že v integračních snahách nastaly chyby.

Pověst Švédska jako oázy klidu mizí. V zemi se střílí a bouchají bomby

Evropa

Politolog Bernd Parusel, který se zaměřuje na Švédsko, postoj tamější vlády kritizuje. Sociální problémy ve Švédsku podle něj existují již roky, nebo dokonce desetiletí.

„Pokud jim budete dávat za vinu pouze imigraci a integrační politiku posledních několika let, stěží se vyřeší,“ řekl. Připomíná, že integrace migrantů ve Švédsku neselhala všude. „Některá odvětví trhu práce by už vůbec nefungovala, kdyby nebylo migrantů. Například péče o seniory,“ říká.

Reklama

Výběr článků

Načítám