Hlavní obsah

Ve Švédsku zuří válka gangů. Zbloudilá kulka zabila 12letou dívku

Novinky, mso
Stockholm

Při přestřelce u benzinové stanice na jihu Stockholmu v neděli zbloudilá kulka usmrtila dvanáctiletou dívku. Incident přiměl švédské politiky k akci. Ti slibují mnohem tvrdší tresty v boji s vlnou násilí a také více policejních kontrol.

Foto: Profimedia.cz

Spolužáci a kamarádi přišli uctít památku 12leté dívky

Článek

„Jsem v šoku. Musíme zpřísnit tresty,“ uvedl ministr spravedlnosti Morgan Johansson. Opoziční politik Johan Forssell navrhl „radikální přehodnocení myšlení za účelem zvýšení bezpečnosti Švédska“.

Dívku zasáhla zbloudilá kulka, jež byla vystřelena z auta poblíž čerpací stanice ve městě Bortkyrka. Střela byla zřejmě určena pro dva muže s kriminální minulostí, uvedl The Guardian.

Švédským předměstím vládnou gangy, většinu tvoří přistěhovalci

Evropa

Kamarádi a spolužáci ze školy přišli v pondělí uctít památku dívky. Na místo činu pokládali svíčky a květiny. „Ráda se po večerech chodila procházet. Nevím, jak se s tím vypořádat, protože tohle se klidně mohlo stát mým dětem. Doteď jsme se cítili bezpečně,“ uvedla Ruba al-Bitarová, matka jedné ze spolužaček 12leté dívky.

Policie se snaží vypátrat bílé auto, které v době úmrtí bylo na místě činu. Policejní šéf Anders Thornberg uvedl, že vyšetřovatelé udělají vše, co je v jejich moci, aby pachatele dostali před soud. Boj proti násilí podle něj vyžaduje spolupráci všech „škol, sociálních služeb, policie i občanů“.

Otce švédské cesty tepe opozice. Žádá i rezignaci premiéra

Koronavirus

Smrt dvanáctileté dívky znovu poukázala na dlouhodobý problém války gangů ve Švédsku, přestože švédští policisté získali větší pravomoci a zpřísnily se tresty za činy související s drogami i obchodováním se zbraněmi.

Jen za letošní rok podle statistik zemřelo při válkách gangů ve Švédsku 20 lidí, za celý loňský rok bylo obětí 42.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám