Hlavní obsah

USA zareagují, pokud Rusko napadne Ukrajinu, ubezpečil Zelenského Biden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Kyjev

Spojené státy se svými spojenci důrazně zareagují v případě, že Rusko bude dále napadat Ukrajinu. Řekl to v neděli telefonickém rozhovoru se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským americký prezident Joe Biden. Oba podporují diplomatické řešení, uvedl v prohlášení Bílý dům.

Foto: Leah Millis, Reuters

Prezident Joe Biden

Článek

Podle Bílého domu Biden ujistil Zelenského o podpoře USA při zajištění svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny. Podpořil rovněž snahy o deeskalaci napětí v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny prostřednictvím minských dohod a rozhovorů v normandském formátu mezi Ruskem a Ukrajinou pod patronátem Francie a Německa.

Prezidenti Ukrajiny a Ruska podle Bílého domu podpořili diplomatická jednání plánovaná na 10. ledna do Ženevy, kde mají o bezpečnosti a situaci na Ukrajině hovořit představitelé USA a Ruska. O dva dny později se uskuteční rozhovory mezi Moskvou a Severoatlantickou aliancí.

Kyjev a západní metropole v posledních týdnech obviňují Rusko, že hromadí v blízkosti Ukrajiny armádní jednotky s více než 100 000 vojáky a že vůči sousednímu státu zvažuje útok. Rusko takové obviňování odmítá a naopak viní Ukrajinu a Spojené státy z destabilizování situace.

Rusko stáhlo tisíce vojáků do kasáren, některé i od hranic s Ukrajinou

Evropa

O napjaté situaci hovořil Biden tento týden i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Putin varoval Bidena, další sankce by vedly ke zhroucení vztahů

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám