Hlavní obsah

USA už v programu CDU Angely Merkelové nejsou přítelem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové a její sesterská bavorská Křesťanskosociální unie (CSU) v pondělí zveřejnily svůj volební program. Agentuře Reuters neušlo, že Spojené státy už v něm na rozdíl od minulého programu nejsou označovány za přítele.

Foto: Evan Vucci, AP

Německá kancléřka Angela Merkelová při setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v Bílém domě

Článek

Zatímco před čtyřmi lety označovali němečtí konzervativci USA za „nejdůležitějšího přítele“ Německa mimo Evropu a „přátelství“ Washingtonu označovali za „milník“ pro mezinárodní vztahy Berlína, v novém volebním programu už slova jako „přítel“ či „přátelství“ nejsou.

Namísto toho jsou Spojené státy jmenovány jako „nejdůležitější partner“ Německa za hranicemi Evropy, upozornila Reuters.

Zástupci CDU záležitost nekomentovali, Reuters však podotkla, že vztahy Berlína s Washingtonem po nástupu Donalda Trumpa do Bílého domu už nejsou tak dobré jako za Trumpova předchůdce Baracka Obamy. Trump dříve prohlásil, že Merkelová ruinuje Německo svou migrační politikou a opakovaně kritizoval obchodní přebytek Německa vůči USA.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám