Hlavní obsah

USA požadovaly další zadržování íránského tankeru, gibraltarský soud jim nevyhověl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gibraltar

Americké ministerstvo spravedlnosti podalo na poslední chvíli žádost, aby gibraltarské úřady zastavily propuštění zadržovaného íránského supertankeru Grace 1. Ten pomohlo 4. července zadržet britské královské námořnictvo kvůli podezření, že veze ropu do Sýrie, což zakazují sankce. V odvetu pak Írán zadržel britský tanker. Soud ale navzdory výhradám USA nařídil tanker propustit.

Foto: Reuters

Zadržený tanker Grace 1 s ropou, která se měla zřejmě dostat do Sýrie.

Článek

Gibraltarský ministr spravedlnosti dal tento týden dal najevo, že loď už nebude dále zadržována. To by mohlo snížit napětí. Írán by mohl oplátkou propustit posádku britského tankeru Stena Impero zadrženého 19. července.[celá zpráva]

Po amerických výhradách Gibraltar uvedl, že americká žádost obsahuje „několik obvinění, které se musejí zvážit.“

Gibraltarský soud se však nakonec ve čtvrtek odpoledne rozhodl loď dále nezadržovat a propustit, když se mu dostalo ujištění, že tanker nepopluje do Sýrie. Soudce Anthony Dudley řekl stanici BBC, že soud žádnou americkou žádost nedostal.

Mluvčí gibraltarské vlády také dodal, že skončila vyšetřování všech 28 členů posádky včetně indického kapitána. Ten uvedl: „Jsem vděčný za své propuštění.”

Reklama

Výběr článků

Načítám