Hlavní obsah

USA podle Ankary zrušily své rozhodnutí vyslat torpédoborce do Černého moře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Spojené státy zrušily vyslání dvou válečných lodí do Černého moře. Podle agentury Reuters, která se odvolává na diplomatický zdroj, to oznámilo americké velvyslanectví v Ankaře tureckému ministerstvu zahraničí. Vyslání amerických torpédoborců kritizovalo Rusko, které ho označilo za provokaci. Američtí představitelé ale uvedli, že vyslání lodí nikdy nepotvrdili.

Foto: General Dynamics

Torpédoborec třídy Arleigh Burke (DDG 51) vybavený protiraketovým systémem Aegis

Článek

Dva torpédoborce měly proplout Bosporskou úžinou  ve středu a ve čtvrtek, ale to se nestalo. Podle agentury AFP nebyly turecké úřady informovány o náhradním termínu proplutí amerických lodí ze Středozemního do Černého moře.

Konvence z Montreux uzavřená v roce 1936 ukládá státům, jež nemají pobřeží na Černém moři, podat žádost o proplutí s 15denním předstihem.

Američtí představitelé tvrdí, že vyslání lodí USA nikdy nepotvrdily, napsala agentura Reuters. Podle nich si Ankara žádost o proplutí mylně vyložila. Spojené státy podávají více žádostí o proplutí, aby v případě potřeby měly volný přístup skrze Dardanely a Bospor, řekli agentuře Reuters. Ještě ve středu nebylo ani jasné, které lodě by mohly do Černého moře doplout, žádný torpédoborec se k němu neblížil.

USA vyšlou do Černého moře válečné lodě kvůli napětí mezi Ruskem a Ukrajinou

Evropa

Úmysl vyslat plavidla do Černého moře USA oznámily minulý týden. Rusko, které v Černém moři dnes zahájilo námořní cvičení, označilo americké rozhodnutí za provokaci. Spojené státy ale uvedly, že takové mise jsou běžné.

Americké torpédoborce se blíží k Černému moři. Varujeme vás, zní z Ruska

Evropa

Vyslání lodí souviselo s rostoucím napětím mezi Ruskem a Ukrajinou a rutinní akce měla současně sloužit jako varování Moskvě. Rusko na východě Ukrajiny v oblastech ovládaných proruskými separatisty a na Krymu v poslední době shromáždilo velké armádní síly. Kyjev varuje, že soustřeďování ruských vojsk u hranic s Ukrajinou znamená riziko ruské ozbrojené agrese, Moskva se však brání, že jen chrání svou bezpečnost. Při obnovených bojích zemřelo podle ukrajinské strany několik vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám