Hlavní obsah

USA odpoví na agresi Ruska rychle a rozhodně, ujistil Biden Zelenského. Ten ho pozval do Kyjeva

Aktualizováno

Americký prezident Joe Biden v neděli potvrdil svému ukrajinskému protějšku Volodymyrovi Zelenskému závazek USA vůči suverenitě a územní celistvosti Ukrajiny. Biden rovněž zopakoval, že Spojené státy odpoví „rychle a rozhodně“ na jakoukoliv další agresi Ruska vůči Ukrajině, uvedl v prohlášení Bílý dům. Zelenského kancelář pak oznámila, že ukrajinský prezident Bidena pozval na návštěvu Kyjeva.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

Oba lídři se při více než hodinovém telefonátu shodli na tom, že je důležité se nadále snažit vyřešit nynější krizi diplomacií a odstrašováním. Podle Zelenského se prezidenti bavili o bezpečnosti, ekonomice, současných rizicích, sankcích a ruské agresi.

Moskva podle západních zemí shromažďuje přes 100 000 vojáků u hranic s Ukrajinou a američtí činitelé hovoří o tom, že chystá invazi, která by nyní mohla přijít „kdykoliv“.

Biden v sobotu telefonicky varoval ruského prezidenta Vladimira Putina před dopady možné ruské invaze na Ukrajinu a řekl mu, že by ruský výpad s sebou přinesl „rozsáhlé lidské utrpení“. Dodal, že Spojené státy dávají přednost diplomacii, jsou ale připravené také na „další možné scénáře“. Podobně jako v nedělním vyjádření pak zmínil „rozhodnou a rychlou odpověď“ v případě invaze.

Když Rusko napadne Ukrajinu, přijde rozhodná a rychlá odpověď, hrozí Biden

Svět

Washington ovšem také vyzval občany USA k rychlému odjezdu z Ukrajiny s tím, že riziko je příliš vysoké a v případě ruského útoku není šance, že by je ze země mohla evakuovat americká armáda. Podle nedělních zpráv ukrajinských médií Spojené státy též dočasně přesunují činnost svého zastupitelského úřadu z Kyjeva do Lvova.

Poradce ruského prezidenta Jurij Ušakov po telefonátu Putina s Bidenem uvedl, že americká hysterie ohledně Ukrajiny „dosáhla svého vrcholu“. Moskva dlouhodobě popírá, že by se na Ukrajinu chystala zaútočit.

Putin se*e na vaše sankce, tvrdí ruský velvyslanec

Evropa

Zelenskyj při hovoru podle své kanceláře pozval Bidena na návštěvu Ukrajiny. „Jsem přesvědčen, že váš příjezd do Kyjeva v následujících dnech, které jsou zásadní pro stabilizaci situace, bude silným signálem a přispěje ke snížení napětí,“ citovala ukrajinského prezidenta jeho kancelář.

Na svém twitterovém profilu Zelenskyj napsal, že s Bidenem hovořili o bezpečnosti, ekonomice, současných rizicích, sankcích a ruské agresi.

Ukrajinský prezident si v sobotu před novináři podle agentury AFP postěžoval, že americká varování před nadcházející ruskou invazí vyvolávají paniku, která zemi nepomáhá. „Nejlepším přítelem našich nepřátel je panika v naší zemi, a tak veškeré informace, které vyvolávají jen paniku, nám nepomáhají,“ zdůraznil prezident. Současně připustil, že zmiňované hrozby skutečně existují.

Američtí činitelé v neděli zopakovali Bidenova slova, vpád Ruska na Ukrajinu může přijít v jakoukoliv chvíli, nicméně není jasné, kdy přesně.

Reklama

Výběr článků

Načítám