Hlavní obsah

USA na Ukrajinu dopravily další munici, do Rumunska přesunují stíhačky

Spojené státy v pátek letecky dopravily na Ukrajinu dalších 90 tun munice, oznámil ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Celkově USA přepravily do Kyjeva podle ministra již více než 1300 tun vojenské pomoci, napsal list Ukrajinska pravda. Vedle toho americké letectvo informovalo, že přemísťuje skupinu stíhaček F-16 z Německa do Rumunska. Americké stroje mají pomoci Rumunsku a dalším spojencům z NATO s hlídkováním nad Černým mořem.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Vykládka vojenského materiálu z USA na letišti v ukrajinském Boryspilu

Článek

Ve čtvrtek přistály na Ukrajině dva letouny se 130 tunami vojenského materiálu z USA. Jde o dodávky z balíku vojenské pomoci ve výši 200 milionů dolarů (asi 4,35 miliardy korun) poskytované Ukrajině v době, kdy se Kyjev a Západ obávají možného vojenského útoku ze strany Ruska. První americký letoun s vojenským nákladem přistál v Kyjevě 22. ledna, pak následovaly další. Zásilky obsahovaly mimo jiné odpalovací zařízení a protitankové řízené střely Javelin, které by podle některých analytiků mohly účinně ničit ruské tanky T-90, přestože jsou chráněné i reaktivním pancířem a systémem vlastní obrany Štora.

Američané poskytují Ukrajině největší podporu ve snaze odvrátit nový útok Ruska, které u ukrajinských hranic shromáždilo desítky tisíc vojáků. Moskva ovšem popírá, že by se chystala na sousední zemi zaútočit.

Foto: Serhiy Takhmazov, Reuters

Americký vojenský materiál na letišti v ukrajinském Boryspilu

Proč tak dlouhý stůl? Macron v Kremlu odmítl test na covid, aby Moskva neměla jeho DNA

Zahraniční

Ukrajinská diplomacie se v pátek podle ministra zahraničí Dmytra Kuleby prostřednictvím mechanismu Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) oficiálně dotázala Ruska na vojenské aktivity u ukrajinských hranic. Rusko má 48 hodin na odpověď, která by podle úmluv měla obsahovat přesné vymezení vojenských aktivit, počet vojáků a také typy zbraní a vojenské techniky. Kuleba podle médií oznámil, že v případě, že Rusko neodpoví, nebo jeho odpověď bude nestatečná, Kyjev požádá o svolání mimořádného jednání, na kterém by Rusko mělo poskytnout vysvětlení.

USA loni věnovaly Ukrajině bezpečnostní pomoc v hodnotě více než 650 milionů dolarů a celkem za více než 2,7 miliardy dolarů (asi 58,66 miliardy korun) od roku 2014, kdy po vyhnání proruského prezidenta z Kyjeva a nastolení prozápadní vlády Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo povstání separatistů v Donbasu na východě Ukrajině. Tamní konflikt si podle odhadů vyžádal více než 13 000 mrtvých. Moskva přímé zapojení do tohoto konfliktu stále popírá, i když ukořistěné a zničené zbraně i zajatci z řad ruských vojáků v dřívějších letech svědčí o opaku.

Ruská invaze na Ukrajinu může začít už při olympiádě, varoval Blinken

Zahraniční

Přesun stíhaček

Americké letectvo informovalo, že přemísťuje skupinu svých stíhacích letounů F-16 z Německa do Rumunska. Kolik amerických letadel přiletí na rumunskou základnu ve městě Fetești, ale velitelství neupřesnilo, informovala agentura AFP.

Americké stíhačky se připojí k italským stíhacím letounům Eurofighter, které na rumunské základně působí od prosince. Cílem přesunu letounů je zaručit bezpečnost a ochranu vzdušného prostoru v regionu, kde roste napětí kvůli zvyšujícímu se vojenskému tlaku Ruska na Ukrajinu, uvedlo americké letectvo.

Ukrajině vadí ruské námořní manévry, znemožní plavbu obchodních lodí

Evropa

Americké ozbrojené síly ve čtvrtek vyslaly své stíhačky F-15 z Británie do Polska. I v tomto případě bylo cílem přesunu posílit východní křídlo NATO. Kvůli napětí mezi Ruskem a Ukrajinou vyslala Británie do Polska také několik stovek svých vojáků.

Americké letectvo rovněž oznámilo, že do Británie přiletěly jeho strategické bombardéry B-52. Jedná se ale o dříve plánované cvičení, do kterého se zapojí také britské a portugalské vzdušné síly.

Americké letectvo uvedlo, že společné hlídkování vzdušného prostoru země posílily po ruské anexi Krymu. Podle něj to mimo jiné dokazuje solidaritu mezi zeměmi NATO a schopnost zaručit kolektivní obranu.

Reklama

Výběr článků

Načítám