Hlavní obsah

USA jsou připraveny spolupracovat s Ruskem na raketové obraně

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Spojené státy jsou připraveny na výhled nového uspořádání raketové obrany v Evropě, které by zahrnovalo také Rusko. Podle agentury Interfax to v pátek v Moskvě řekl náměstek ministryně zahraničí USA William Burns.

Foto: Khaled al-Hariri, Reuters

Náměstek ministryně zahraničí USA William Burns

Článek

Burnsova slova jsou jedním z nejsilnějších prohlášení administrativy prezidenta Baracka Obamy vůči Moskvě, která naznačují snahu prolomit nesmířlivé postoje. USA ještě za prezidentování George Bushe naplánovaly umístění svého protiraketového obranného systému v Polsku a České republice. Rusku se to nelíbí, obává se, že štít je namířen proti němu. Bushovy nabídky na spolupráci Moskva odmítla. 

„Co se týče administrativy prezidenta Obamy, Spojené státy jsou otevřené k možnosti nových forem spolupráce v oblasti raketové obrany. Washington je otevřen možnostem kooperace s Ruskem i partnery z NATO v souvislosti s novým uspořádáním raketové obrany, které by využívalo zdrojů, jaké kdo má,“ řekl Burns.

Opatrné přibližování

Náměstkovo prohlášení je posledním z řady výroků signalizujících opatrné usmiřování postojů USA a Ruska v otázkách zbrojení a bezpečnosti. Pro těsnější kontakty obou zemí se vyslovili šéfové diplomacií obou států Sergej Lavrov a Hillary Clintonová. Rusko také prozatím upustilo od záměru instalovat u Kaliningradu rakety Iskander jako odpověď na americký radar a rakety v ČR a Polsku.

Zdroje z Obamovy administrativy daly navíc najevo, že prezident chce nahradit americko-ruskou dohodu o strategických zbraních START novým ambiciózním závazkem, který by vedl ke zničení až 80 procent těchto zbraní na obou stranách. Smlouva START platí do prosince. Rusko dalo najevo ochotu nahradit ji novým závazkem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám