Hlavní obsah

USA a Polsko podepsaly smlouvu o protiraketovém štítu

– VARŠAVA
Právo, Novinky, Zuzana Křížová, rei

Americká ministryně Condoleezza Riceová a její polský protějšek Radoslaw Sikorski ve středu ve Varšavě podepsali smlouvu o umístění amerických obranných raket na polském území. Antistřely jsou součástí protiraketového štítu USA. Radar k němu chtějí Američané mít v České republice.

Článek

Zatímco dohoda s českou stranou byla uzavřena už v dubnu, jednání s polskou stranou vázla na polských požadavcích. Varšava výměnou za umístění sil s desítkou raket GBI žádala americkou pomoc s modernizací polské armády a jejího vybavení. Washington se zdráhal poskytnout zejména požadované protiraketové střely Patriot. Dohodu nakonec minulý týden urychlil ruský vpád do Gruzie a zprávy, že Rusko při ofenzivě použilo balistické střely.

"Vyjednávání byla tvrdá, nikdy ale nepřátelská, a nakonec byla úspěšná." (polský premiér Donald Tusk)

Čtvrteční dohoda hned vyvolala ostrou reakci Ruska, které je od začátku proti štítu ve střední Evropě. Zástupce náčelníka ruského generálního štábu Anatolij Nogovicyn řekl, že nebude nepotrestána. O víkendu pak britský deník The Times napsal, že Rusko zvažuje, že znovu vyzbrojí svou baltskou flotilu jadernými zbraněmi. Podle Švédska se tak dokonce už stalo.

Spojené státy tvrdí, že štít je obranou proti případnému útoku nepřátelských režimů na Blízkém východě a ve východní Asii. Rusko tvrdí, že je namířen proti němu. Polsko rakety Patriot požadovalo kvůli ruské hrozbě.

Baterie střel Patriot bude u Varšavy

Podle nejnovějších informací baterie 96 amerických protiraketových střel Patriot, z nichž jedna stojí kolem miliónu eur (asi 24,5 mil. korun), nebude umístěna na severu země poblíž obce Redzikowo u Slupska asi 30 kilometrů od Baltského moře, kde budou odpalovací sila, ale ve Varšavě, přesněji severovýchodně od metropole.

:. Antirakety GBI by mohly být umístěny u Redzikowa.foto: Právo/ti

„Tato lokalizace má velký strategický význam. Při případném útoku ze severu a východu mohou rakety reálně ochránit hlavní město,“ řekl generál Stanislaw Koziej s tím, že Washington sice chtěl, aby baterie chránila protiraketový štít na severu, avšak Varšava to vyloučila.

Dlouho očekávaný podpis dohody vynesl znovu na povrch pnutí mezi prezidentem a premiérem. Prezident Lech Kaczyňski, který za štít intenzívně bojoval v době, kdy se zdálo, že ho polská vláda odmítne, stál velmi o to, aby se slavnostní akt odehrál v prezidentském paláci Belveder. Hlava státu rovněž chtěla přednést projev. Smlouva byla nakonec podepsána na úřadě vlády a prezident byl pozván.

Průzkumy: zastánci základny teď vedou

Postoj Poláků k instalaci štítu se po ruské operaci v Gruzii mění. Čerstvé průzkumy veřejného mínění pro list Rzeczpospolita dokládají, že takřka 60 procent dotazovaných považuje rozhodnutí o umístění odpalovacích sil v Polsku za dobré, zatímco 34 procent se staví proti. Více než 50 procent Poláků si myslí, že po instalaci štítu by měli být v zemi přítomni i američtí vojáci. Počátkem července se 53 procent dotazovaných vyslovilo proti americkým raketám.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám