Hlavní obsah

Rusko zvažuje vyzbrojit baltskou flotilu jadernými zbraněmi, jako za studené války

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA/LONDÝN

Rusko zvažuje vyzbrojit svou baltskou flotilu jadernými hlavicemi, poprvé od konce studené války. Napsal to britský list The Times s odvoláním na vysoce postavené armádní zdroje. Opatření má být odpovědí na americké plány umístit v České republice a Polsku svůj protiraketový obranný štít.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle ruských plánů by atomové hlavice mohly dostat ponorky, lodě i bombardéry se základnou v ruské enklávě Kaliningrad u polských hranic. Vysoce postavený vojenský zdroj Timesům v Moskvě řekl, že flotila trpěla od pádu komunistického režimu nedostatkem financí.

„To se teď změní. S výhledem na odhodlání Ameriky postavit v Evropě raketový obranný štít, (ruská) armáda přehodnocuje své plány, aby Washingtonu adekvátně odpověděla,“ dodal.

O ruském plánu ví americký velvyslanec v NATO Kurt Volker, který ho označil za nešťastný. Řekl, že svět nečeká žádný staromódní konflikt supervelmocí a zopakoval, že štít má obranný charakter a slouží proti možné hrozbě z Blízkého východu a východní Asie.

Spojené státy plánují umístění radaru v ČR a sil s desítkou raket v Polsku. Smlouva s českou vládou je již podepsána, s Polskem se Washington dohodl ve čtvrtek. Rusko se od počátku staví proti plánu. Tvrdí, že systém je namířen proti němu a narušuje rovnováhu sil v Evropě.

Den po uzavření americko-polské dohody pohrozil zástupce ruského generálního štábu Anatolij Nogovicyn zhoršením vztahů mezi Moskvou a Washigtonem. Doplnil, že dohoda nezůstane nepotrestána.

V reakci na ruské hrozby kvůli štítu a vojenskou ofenzivu v Gruzii vystoupilo o víkendu ukrajinské ministerstvo zahraničí a nabídlo systém protiraketové obrany Ukrajiny k dispozici Západu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám