Hlavní obsah

Rusové v Baltu už jaderné zbraně mají, tvrdí Švédsko

– STOCKHOLM • Aktualizováno

Švédsko ví o tom, že Rusové již v oblasti Baltského moře mají jaderné zbraně. V reakci na ruské hrozby odvetnými kroky proti americké protiraketové základně v Polsku a západní podpoře Gruzii to v pondělí ve Stockholmu uvedl švédský ministr zahraničních věcí Carl Bildt. Výroky Moskvy o tom, že Rusko "zvažuje rozmístění jaderných zbraní v oblasti Baltu", přinesl v pondělí britský list The Times.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Nevím, zda nové hrozby přinesou nové změny," řekl Bildt na tiskové konferenci při příležitosti návštěvy německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera ve Stockholmu.

"Jaderné zbraně Rusové v této oblasti mají už určitou dobu a zaznamenali jsme i to, že pořádají vojenská cvičení, do jejichž plánů jsou tyto zbraně zahrnuty. Ruská vojenská doktrína klade na jaderné zbraně velký důraz, což je znepokojivé, neboť my si naopak přejeme snížení jaderných zásob," dodal Bildt.

Přesto však šéf švédské diplomacie ruské hrozby nehodnotí jako bezprostřední ohrožení Švédska.

V největší skandinávské zemi nicméně ruská invaze do Gruzie a nynější jaderné hrozby zahájily nové kolo diskusí o případném švédském přičlenění k NATO. Bildt i Steinmeier se ve Stockholmu shodli na tom, že pro vyřešení situace je nutné dostat Rusko k jednacímu stolu, protože dlouhodobé stabilní řešení není bez Ruska možné. "Zatím ale žádný velký zájem neukázali," konstatoval Bildt.

Švédsko s Ruskem přerušilo vojenské styky

Švédsko přerušilo své vojenské kontakty s Ruskem. Zrušilo například plánovanou zářijovou návštěvu zástupců ruského vojenského námořnictva. Přerušení kontaktů platí do odvolání a je reakcí na situaci v Gruzii.

Přerušení styků odhlasovala v pondělí švédská vláda. Podle ní musí Rusko "ukončit činnost, která destabilizuje Gruzii, například ničení infrastruktury nebo blokádu významných komunikací".

Reakce na americký štít

Britské Timesy o víkendu napsaly, že Rusko vyzbrojení baltské flotily jadernými hlavicemi teprve zvažuje. Opatření má být reakcí na plánovaný americký obranný štít ve střední Evropě. Spojené státy plánují umístění radaru v ČR a sil s desítkou raket v Polsku. Smlouva s českou vládou je již podepsána, s Polskem se Washington dohodl ve čtvrtek . Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová smlouvu podepíše ve středu ve Varšavě, uvedl její polský protějšek Radoslaw Sikorski.

Rusko se od počátku staví proti plánu. Tvrdí, že systém je namířen proti němu a narušuje rovnováhu sil v Evropě. Den po uzavření americko-polské dohody pohrozil zástupce ruského generálního štábu Anatolij Nogovicyn zhoršením vztahů mezi Moskvou a Washigtonem.

Doplnil, že dohoda nezůstane nepotrestána .V reakci na ruské hrozby kvůli štítu a vojenskou ofenzivu v Gruzii vystoupilo o víkendu ukrajinské ministerstvo zahraničí a nabídlo systém protiraketové obrany Ukrajiny k dispozici Západu .

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám