Hlavní obsah

Uražený Macron nebere australskému premiérovi telefon

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australský premiér Scott Morrison přiznal, že se nyní marně snaží dovolat francouzskému prezidentu Emmanuelu Macronovi. „Příležitost pro rozhovor zatím nenastala. Ale budeme trpěliví,“ citoval Morrisona list The Australian s tím, že francouzská ambasáda v Canberře zůstává bez velvyslance.

Foto: Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Macron předminulý týden odvolal francouzské ambasadory v Austrálii a USA poté, co Canberra odstoupila od smlouvy na výrobu konvenčních ponorek v hodnotě 40 miliard dolarů, jež měla připadnout francouzské firmě Naval Group. Místo toho Austrálie podepsala bezpečnostní pakt s USA a Británií, v jehož rámci jí mají být poskytnuty americké jaderné ponorky.

Zatímco Austrálii nemůže Macron „bodnutí do zad“ odpustit, pošramocené vztahy Paříže a Washingtonu se podle všeho zlepšují. Macron a jeho americký protějšek Joe Biden si ve středu telefonovali. Elysejský palác a Bílý dům poté oznámily, že francouzský ambasador se do USA vrátí příští týden.

Biden se v říjnu sejde s Macronem

Zahraniční

Oba prezidenti se také mají v říjnu osobně setkat v Evropě, aby mohli pokračovat v „hloubkových konzultacích“ k „obnovení důvěry“. Už ve čtvrtek se měli na okraj zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku setkat americký ministr zahraničí Antony Blinken se svým francouzským kolegou Jeanem-Yvesem Le Drianem.

Londýn a Paříž si vyměnily výpady

Británie coby další účastník bezpečnostního paktu má s Francií nyní rovněž napjaté vztahy. „Myslím, že je načase, aby se někteří z našich nejdražších přátel na světě sebrali a dali nám pokoj, protože je to skvělý krok směrem ke globální bezpečnosti,“ vzkázal ve středu za použití několika francouzských výrazů Johnson.

Austrálii se i před zrušením kontraktu francouzské ponorky líbily, výrobce chce odškodné

Evropa

Následující den francouzský ministr pro evropské záležitosti Clement Beaune vzkázal do Londýna, že Paříži už „dochází trpělivost“ ve sporu o pravidla rybolovu, který se mezi zeměmi rozhořel po brexitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám