Hlavní obsah

Uprchlý belgický Rambo sepsal seznam lidí určených k likvidaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Po zuby ozbrojený odstřelovač, po němž už víc než dva týdny pátrají bezpečnostní složky v celé Belgii, sepsal seznam desítek prominentů, které chce zlikvidovat. Figuruje na něm například belgický expert pro boj s koronavirem. Desátníka Jürgena Coningse vládní opatření proti šíření covidu rozlítila natolik, že je kvůli nim zřejmě odhodlán zabíjet, upozornil ve středu list The Daily Mail.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Armáda honí po Belgii uprchlého vojákaVideo: Reuters

 
Článek

„Nemůžu už dál žít ve společnosti, kde nám politici a virologové vše berou,“ napsal Conings v jednom z dopisů rodině. V dalším policií zajištěném vzkazu blízkým varoval, že „živého ho nedostanou“ a že se připojí k odporu a nikdy se nevzdá.

Šestačtyřicetiletý příslušník belgických speciálních sil uprchl před více než dvěma týdny z kasáren poblíž hranic s Nizozemskem a odnesl si s sebou tolik výzbroje, kolik pobral. Vzal samopal, pistoli, čtyři protitankové střely či neprůstřelnou vestu.

Z bankomatu si vybral asi 3000 eur (cca 80 tisíc korun), auto zanechal v národním parku Limburg u hranic s Nizozemskem a od té doby se ukrývá na neznámém místě.

Foto: Belgická policie

Uprchlý voják Jürgen Conings je elitní odstřelovač.

Veterán z Jugoslávie, Iráku i Afghánistánu

Vzhledem ke svému výcviku a výzbroji je „belgický Rambo“, jak hledanému začala přezdívat média, pokládán za extrémně nebezpečného. Pro sympatie ke krajní pravici je veden na seznamu teroristů belgické protiteroristické agentury Ocam. Také proto po něm pátrají stovky jeho někdejších kolegů.

Zatím stále marně. Desátník Conings ví, jak si v terénu počínat. V armádě byl od roku 1992 a prošel misemi v bývalé Jugoslávii, Libanonu, Iráku a Afghánistánu.

Po „belgickém Rambovi” prchajícím s raketometem se země slehla

Evropa

Belgická média teď referují o tom, že bezpečnostní složky raději poskytly ochranu desítce lidí, kterou si Conings podle dopisu partnerce vytipoval k likvidaci.

Na mušce i exmanželka a její právník

Mezi ohroženými je třeba již zmíněný přední belgický epidemiolog Marc Van Ranst, jenž se podílel na řadě klíčových rozhodnutí v rámci boje belgické vlády s nákazou koronavirem. Policie ho i s celou rodinou ukrývá na neznámém místě.

V desítce ohrožených je podle belgického listu Het Laatste Nieuws také belgická ministryně obrany Ludivine Dedonderová, nadřízení z armády, kteří se zabývali jeho náklonností ke krajní pravici, ale i vojákova bývalá žena a její rozvodový právník.

Jak upozornila belgická média, ne všichni lidé na seznamu cílů jsou ale v policejním úkrytu a ochrana pro ně má být navíc brzy omezena.

Po Belgii honí uprchlého ostřelovače s raketomety. Hrozba je akutní, uvedl ministr

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám