Hlavní obsah

Uprchlého ruského poslance zabil Ukrajinec, bývalý gardista. Prý na rozkaz z Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinské úřady v pátek identifikovaly vraha bývalého ruského poslance a kritika Kremlu Denise Voroněnkova, který byl ve čtvrtek zastřelen v Kyjevě. Byl jím 28letý Ukrajinec Pavel Paršov, který v minulosti sloužil v ukrajinské Národní gardě. Podle poradce ukrajinského ministra vnitra, jehož citovala agentura AP, byl vrah, který mezitím zemřel na následky zranění, ruským agentem.

Foto: Sergei Chuzavkov, ČTK/AP

Vyšetřovatelé odnášejí tělo Denise Voroněnkova.

Článek

„Zabil ho agent ruských bezpečnostních sil... Sloužil jim a dostal příkaz eliminovat nepřítele Ruska – Denise Voroněnkova,” prohlásil poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko v pátek v ukrajinské televizi 1+1.

Podle něj se vrah narodil v Sevastopolu na Krymu a údajně prodělal výcvik u ruské tajné služby. Kdy, to Heraščenko nesdělil.

Paršov v letech 2014 až 2016 sloužil v ukrajinské Národní gardě, která spadá pod ministerstvo vnitra.

Agentura Interfax-Ukrajina napsala, že Paršov měl u sebe v době vraždy před hotelem Premjer Palas identifikační průkaz člena ukrajinské Národní gardy mariupolského útvaru 3057, kam spadaly prapory Azov a Donbas. Azov popřel, že by byl muž jeho příslušníkem.

Foto: Alisa Berezutsskaya, ČTK/AP

Postřelený vrah Voroněnkova Paršov, který později podlehl zraněním.

Heraščenko uvedl, že i do Národní gardy vstoupil Paršov na základě rozkazu ruské tajné služby. Průkaz mu měl usnadnit pohyb ve městě v případě, že by ho legitimovala policejní hlídka.

Od roku 2011 byl Paršov hledán policií v souvislosti s hospodářskou kriminalitou, uvedla agentura DPA.

Obhajoba sdělila Rusku místo pobytu exposlance

Bývalý ruský komunistický poslanec Voroněnkov, který loni na podzim utekl na Ukrajinu, měl osobního strážce, který byl postřelen, ale přesto dokázal zasáhnout útočníka, který pak v nemocnici těžkému zranění podlehl.

Voroněnkova ochrana podle ruského listu Kommersant nebyla nijak dokonalá. List upozornil, že obhajoba poslance, který je v Rusku stíhán, před deseti dny sdělila místo Voroněnkova pobytu ruské prokuratuře, tajné službě FSB a vyšetřovací službě.

Poslancův obhájce Andrej Grivcov to vysvětloval tak, že prý usiloval o to, aby bylo Voroněnkovovo jméno staženo ze seznamu osob, po nichž se pátrá. Doufal prý, že by Rusko mohlo poslat žádost o vydání, kterou Ukrajina zamítne, protože Voroněnkov už získal ukrajinské občanství. To se však nestalo.

Foto: Sergei Chuzavkov, ČTK/AP

Forenzní experti u těla zavražděného bývalého ruského poslance před kyjevským hotelem.

Nelze však vyloučit ani to, že důvody pro vraždu byly ryze kriminální. V Rusku je Voroněnkov stíhán za zorganizovaní násilného převzetí dvoupatrového domu, který následně prodal za dva milióny dolarů obchodníkovi Vitaliji Kačurovi.

Kvůli tomu měl být zbaven poslanecké imunity, ale Státní duma to vždy zamítla. Dům byl vrácen původnímu majiteli a Kačur putoval na čtyři roky do vězení.

Hlasoval pro anexi Krymu, prý však z donucení

Bývalý komunistický poslanec Voroněnkov emigroval na Ukrajinu loni na podzim. Získal ukrajinské občanství, když uvedl, že má strach z pronásledování ruskou tajnou policií.

V únoru kritizoval ruskou anexi Krymu a přirovnal poměry v Rusku k nacistickému Německu. Sám sice pro anexi hlasoval, tvrdil však, že hlasování bylo vynucené. [celá zpráva]

Foto: Roman Yarovitcyn, ČTK/AP

Denis Voroněnkov na záběru z května 2016

Kyjev považoval Voroněnkova za důležitého svědka ruské intervence na Ukrajině v roce 2014. Ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko sdělil, že Voroněnkov byl zabit krátce před tím, než měl na vojenské prokuratuře vypovídat. Čeho se výpověď měla týkat, Lucenko neoznámil.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko již ve čtvrtek vraždu označil za čin ruského státního terorismu, Kreml toto nařčení okamžitě odmítl.

Napjaté vztahy

Vražda bývalého ruského poslance ještě zhoršila už tak napjaté vztahy mezi Kyjevem a Moskvou.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ji dal do souvislosti s explozemi ve velkém muničním skladu u Charkova, za nimiž podle úřadů stojí Ruskem nebo proruskými separatisty vyslaná diverzní skupina. [celá zpráva]

Napětí panuje nadále na východoukrajinské frontě, kde si přestřelky mezi ukrajinskými silami a separatisty za posledních 24 hodin vyžádaly jednu oběť z řad ukrajinské armády. Voják padl u Trojického v Luhanské oblasti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Desítky moderních ruských tanků míří do Rostovské oblasti nedaleko hranic s UkrajinouVideo: Reuters

Zajímavé video týkající se dění na Ukrajině zveřejnila agentura Reuters. Snímek zachycuje přesouvání ruských tanků k Ukrajinské hranici u Pokrovského na jihu Ruska v Rostovské oblasti.

Ukrajinska pravda v souvislosti s tím uvedla, že 8. března v USA řekl ministr zahraničních věcí Pavlo Klimkin, že na území separatistů operuje na sto ruských tanků a 800 obrněných transportérů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám