Hlavní obsah

Unijní summit se protáhl, Matovič si musel přeprat prádlo

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Summit v Bruselu se nečekaně prodloužil a někteří evropští představitelé v souvislosti s tím přiznali, že museli řešit i ryze osobní praktické záležitosti. Slovenský premiér Igor Matovič si například musel v hotelu neplánovaně přeprat tričko a ponožky.

Foto: Profimedia.cz

Igor Matovič

Článek

„Tak rád bych vám sem dal foto z toho, jak suším na sluníčku pod oknem v hotelu vyprané tričko, ponožky a... ale radši nedám a zůstane vám jen představivost,“ napsal Matovič ve statusu Facebooku.

Předseda slovenské vlády si jinak svůj první summit užíval a hojně o něm informoval ve svých statusech. Přiznal obavy, že prodlužující se pobyt v Bruselu nemusí pochopit jeho manželka. „Pavlínka si už začne myslet, že jsem si tu našel frajerku,“ napsal.

Pozdrav slovenským děvčatům

Připojil rovněž fotografii s bruselskými policisty, kteří prý pozdravují slovenská děvčata a další fotografii, na níž sedí na policejním motocyklu. „Našemu doprovodu jsem šlohnul motocykl,“ konstatoval Matovič.

Komentoval i jídlo, které dostával v průběhu jednání a hotelu. Popisoval také, jak se musel s celou delegací stěhovat do jiného hotelu, protože původně byl hotel rezervovaný na kratší dobu. Z okna hotelu pak fotografoval bruselské náměstí s komentářem, že se na něm nachází oblíbená restaurace německé kancléřky Angely Merkelové. Prozradil, jak byli společně s irským premiérem přivítání na summitu jako nováčci a jak všichni společně blahopřáli politikům, kteří měli v průběhu bruselského jednání narozeniny.

S Macronem připomněli Štefánika

Matovič se svěřil, že v noci z pondělí na úterý si společně s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem připomněli 140. výročí narození jednoho ze zakladatelů Československa Milana Rastislava Štefánika.

„Emmanuelovi jsem ukázal fotografii s tím, zda ví, kdo to je. Zcela spontánně téměř slovenskou výslovností řekl Štefánik, I know him very well. He was a very brave man,“ napsal předseda slovenské vlády a připojil společnou fotografii s francouzským prezidentem.

Po ukončení summitu Matovič nezapomněl připomenout, že jako nováček se zúčastnil jednoho z nejdelších jednání v historii Evropské unie. „Po 113 hodinách v Bruselu je konečně dohoda na světě. Mimořádně těžká vyjednávání, poziční hry... ale nakonec dohoda o největší ekonomické intervenci v dějinách Slovenska i EU,“ pochlubil se slovenský premiér.

Dohoda o fondu obnovy EU se 750 miliardami eur je na světě

Evropa

Z výše uvedených statusů je zřejmé, že Matoviče vůbec netrápí návrh opozice na vyslovení nedůvěry předsedovi vlády za opsanou diplomku. Zmíněný návrh budou slovenští poslanci projednávat na mimořádné schůzi parlamentu, jehož termín ještě nebyl určen. Opozice disponuje ve 150členném parlamentě 55 hlasy a je pravděpodobné, že vládní koalice premiéra při hlasování podrží. „Pokud budu stát před otázkou Matovič nebo Fico, tak si vybírám Matoviče,“ jasně naznačil místopředseda parlamentu Juraj Šeliga z vládní strany Za lidi.

Zloděj nemůže být premiérem. Pellegrini vyzval Matoviče, aby odstoupil

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám