Hlavní obsah

Umírající teenagerka si u soudu vybojovala právo na zmrazení. Věří, že ji jednou oživí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Čtrnáctiletá dívka trpící rakovinou se u britského vrchního soudu domohla práva nechat zmrazit své tělo, aby případně v budoucnu mohla být oživena a vyléčena. Soud vynesl rozsudek už počátkem října a teenagerka zemřela o pár dní později. Britská média upozornila na nezvyklý případ teprve nyní.

Foto: Profimedia.cz

Nádrže pro uchovávání zmrazených těl ve Středisku kryoniky v americkém Michiganu.

Článek

„Byla jsem vyzvána, abych vysvětlila, proč usiluji o tuto neobvyklou věc,“ napsala umírající teenagerka soudci.

„Je mi teprve 14 let a vím, že umírám. Nechci ale umřít. Myslím si, že kryoprezervace (zmrazení pomocí tekutého dusíku, pozn. red.) mi dává šanci, že budu vyléčena a vzbuzena, i kdyby až za několik set let. Nechci být pohřbena do země. Chci žít déle a myslím si, že v budoucnu by se mohl najít na moji rakovinu lék a mohli by mě vzbudit. Chci tu šanci, to je moje přání,” uvedla dívka.

Soudce Peter Jackson zmrazení umožnil poté, co dívku osobně v nemocnici navštívil. Ocenil, jak se statečně vyrovnávala s osudem, ale současně upozornil, že nerozhodoval o tom, že je kryonika čili zmrazování správná, anebo ne, nýbrž rozhodoval ve sporu rodičů o tom, jak má být naloženo s tělem zesnulé dcery.

Dívku, která žila v Londýně, totiž podporovala zpočátku pouze matka. Otec, který se s matkou rozvedl, se zmrazením těla nejprve nesouhlasil, v průběhu procesu však změnil názor.

Nezodpovězené otázky

Dívka zemřela pár dní po verdiktu. Její zmrazené tělo uchovávají ve Spojených státech, kde stejně jako v Rusku existují zařízení, která umožňují s pomocí tekutého dusíku uchovávat těla v teplotě pod minus 130 stupňů Celsia. Ve Velké Británii a ostatních zemích je taková praxe nezákonná.

Jak upozornil server BBC, cena za zmrazení na dobu neurčitou činí 37 tisíc liber (zhruba 1,16 miliónu korun). Kryoprezervace je nevratný proces, zmrazený člověk nemůže být oživen, zastánci metody ale věří, že to v budoucnu bude možné.

Otec, který se zmrazením těla dcery původně nesouhlasil, poukazoval mimo jiné na problémy, které by dívka mohla po svém znovuoživení mít.

„I kdyby byla léčba úspěšná a oživili by ji řekněme za 200 let, tak nemusí najít žádné příbuzné, nemusí si nic pamatovat a může se ocitnout v zoufalé situaci, protože jí je jenom 14 let a bude ve Spojených státech amerických,” poznamenal.

Soudce Jackson poznamenal, že případ je dokladem toho, jak pokrok ve vědě vzbuzuje nové otázky v oblasti práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám