Hlavní obsah

Ukrajinští vojáci cvičili na Donbasu s nově dodanými střelami NLAW

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ukrajinští vojáci v úterý cvičně stříleli na Donbasu v oblasti, kde probíhá operace proti separatistům (OOS), nedávno dodanými švédskými protitankovými střelami NLAW. Ty dostali od Velké Británie. Použili i americké raketové granátomety M-141. Uvedla to ve středu Ukrajinska pravda s odvoláním na facebookovou stránku OOS.

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinská armáda cvičí se střelami NLAWVideo: AP

 
Článek

„Střelecká příprava s účasti řady jednotek společných sil se konala na jednom z cvičišť na Donbasu,“ uvedl štáb OOS. Cvičení granátníků přihlížel generálporučík Aleksandr Pavljuk pověřený velením.

Vojáci procvičili dosažení palební linie a cvičili střelbu z protitankových raketometů NLAW a granátometů M-14 na stacionární síle.

NLAW jsou ruční protitankové střely, které vyvinula švédská zbrojovka Saab Bofors s britskou Thales a Británie si objednala 20 000 těchto zbraní. NLAW vážící 12,4 kg má dostřel až 600 metrů. Nasadit se může nejen proti obrněným vozidlům včetně tanků, ale i proti automobilům nebo zodolněným postům a bunkrům. Speciálně k jejich ničení je určený americký raketový granátomet M-141. Jednoranná zbraň o hmotnosti sedm kilogramů se dá používat proti zodolněným stacionárním cílům do vzdálenosti půl kilometru a proti pohyblivým do vzdálenosti 300 m.

Británie začala dodávat NLAW na Ukrajinu 18. ledna.

Británie dodává zbraně na Ukrajinu

Evropa

Na východní frontě klid

OOS uvedla ve středu ráno, že v oblasti jejího působení je situace stabilní, i když protivník dále porušuje Minské dohody o úplném příměří. Za 24 hodin byly zaznamenány jen čtyři případy porušení příměří, z toho ve dvou případech s použitím těžších zbraní, které se podle dohod nesmějí na frontě používat. Narušení dohod je méně než o den dříve. Od středečního rána bylo zatím zaznamenáno jedno porušení příměří.

Foto: oos

Ukrajinští vojáci s protitankovými střelami NLAW

Že je na frontě klid, ukazují i informace serveru doněckých separatistů DNR-News. Podle něj ukrajinské síly za 24 hodin jednou porušili dohodu o příměří.

V úterý či ve středu přitom podle varování USA mělo Rusko zaútočit na Ukrajinu.

Rusko by mohlo zaútočit na Ukrajinu ve středu, napsal americký server

Evropa

Rusko uvedlo, že útok neplánuje a začíná stahovat část jednotek cvičících u ukrajinských hranic. Satelitní snímky to však zatím nepotvrdily, naopak ukázaly, že se v posledních dne do oblasti přisunovaly další jednotky a technika.

Uvěříme, až uvidíme. Ukrajina zpochybňuje slova o stahování ruských vojsk

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám