Hlavní obsah

Ukrajinský prezident odložil volby na konec června

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko v televizním projevu ve středu večer oznámil, že odkládá temín parlamentních voleb na 24. června. Juščenko rozpustil parlament na začátku dubna, a vyvolal tak otevřený odpor proruského premiér Viktora Janukovyče, na jehož podporu denně protestují v ulicích Kyjeva stovky lidí. Prezident Juščenko se původně zasazoval, aby se volby konaly 27. května.

Článek

Premiér Janukovyč od počátku sporu prezidentovy kroky kritizoval jako neústavní a vypsání předčasných voleb odmítal. Později ale svůj názor změnil. "Bude možné volby uspořádat, pokud se na tom dohodnou všichni účastníci politického procesu," řekl premiér.

Juščenkův dekret o rozpuštění parlamentu z počátku dubna musí ale nejprve posoudit ukrajinský ústavní soud, a jeho rozhodnutí nepadne dříve než asi za tři týdny. Jak prezident, tak premiér hodlají rozhodnutí soudu respektovat. Přesto Janukovyč odsoudil i nejnovější prezidentovo rozhodnutí jako neústavní.

Prezident a předseda vlády byli soupeři od tzv. Oranžové revoluce v roce 2004, která dosadila prozápadního a proreformního Juščenka do prezidentského úřadu namísto Janukovyče. [celá zpráva] Pro obtížnou ekonomickou situaci v zemi, sérii skandálů a rozporů uvnitř Juščenkovy koalice, byl ale nakonec prezident loni nucen Viktora Janukovyče jmenovat premiérem. [celá zpráva] Mezi Jankovyčem a Juščenkem narůstalo napětí, parlament se snažil omezit moc prezidenta.

Reklama

Související články

Ukrajině bude vládnout proruská koalice

Předseda ukrajinského parlamentu Oleksandr Moroz v úterý oznámil vytvoření nové koalice, ve které zasednou proruská Strana regionů Viktora Janukovyče, Morozova...

Ukrajinský prezident rozpustil parlament

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko rozpustil parlament. Oznámil to v pondělí v televizi po sedmihodinovém jednání s vůdci parlamentu. Současně vyhlásil...

Výběr článků

Načítám