Hlavní obsah

Ukrajinský Antonov An-26 byl ostřelován, podle Rusů létal nebezpečně nízko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Kyjev

Jako trestný čin pokusu o vraždu dvou a více osob bude ukrajinská prokuratura vyšetřovat palbu na ukrajinský přepravní letoun Antonov An-26. Podle ukrajinské armády byl letoun ostřelován 1. února při letu poblíž vrtných plošin, jichž se Rusové zmocnili po anexi Krymu. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že stroj létal nebezpečně nízko. Při incidentu nebyl nikdo zraněn.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinský Antonov An-26 byl ostřelovánVideo: Reuters

 
Článek

Zahájení vyšetřování potvrdila listu Ukrajinska pravda tisková mluvčí vojenské prokuratury Jana Stěkačovová. Ke kvalifikaci trestného činu uvedla, že „vyplývá z ruského záměru“.

„Je to důkaz hybridní vojenské agrese po anexi Krymu,” řekl ukrajinský hlavní vojenský prokurátor Anatolij Matios v televizním kanálu 112. „Kulka, která byla vyjmuta, je důkazem o tom, kdo střílel,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský Antonov An-26

Matios zdůraznil, že letadlo bylo poškozeno při letu nad Ukrajinou, přičemž neopustilo její vzdušný prostor. Podle něj by proto mohl případ spadat po mezinárodní trestní soud.

Stopa po střele

Podle ukrajinské armády byl letoun zasažen palbou z oblasti vrtných věží, kterých se Rusové zmocnili po anexi Krymu. Stalo se tak ve středu.

„V průběhu cvičného letu ve výhradní námořní ekonomické zóně Ukrajiny, v oblasti oděského plynového pole, kterého se dříve zmocnila Ruská federace, bylo z vrtných věží ostřelováno letadlo námořnictva ukrajinských ozbrojených sil An-26,“ popsal ukrajinský ministr obrany Stepan Poltorak.

Posádka podle Poltoraka současně zjistila, že ruský radar používaný pro navádění raket protivzdušné obrany byl v aktivním módu.

„Po návratu letounu na letiště byl při vnější kontrole letounu objeven vstřel o průměru 3 centimetry,“ dodal ministr.

Zdůraznil, že letoun i po zásahu pokračoval v plnění úkolu, neboť posádka neutrpěla žádná zranění.

Předaná nóta zdůrazňuje, že akce ukrajinského letounu byly vyhodnoceny jako provokativní.
mluvčí ruské armády Igor Konašenko

Kyjev se proti jednání Ruska ohradil v diplomatické nótě. Na tu Rusko ve čtvrtek písemně odpovědělo ve své nótě, uvedla agentura Interfax-Ukrajina.

„Předaná nóta zdůrazňuje, že akce ukrajinského letounu byly vyhodnoceny jako provokativní,” uvedl mluvčí ruské armády Igor Konašenko.

„Ukrajinský letoun An-26 1. února mezi 11:30 a 12:00 provedl blízko ruský vrtných plošin Tavrida a Krym 1 dva nebezpečné přelety v extrémně malé výšce, což představovalo hrozbu pro jejich personál i vybavení,“ poznamenal k incidentu.

Plynové pole, z něhož se denně vytěží dvě miliardy kubíků zemního plynu, leží ve sporné oblasti, na kterou si po anexi Krymu klade nároky Moskva.

Porošenko chce referendum o vstupu do NATO

V době vypjaté situace mezi Ukrajinou a Ruskem, ke které přispívá eskalace bojů na Donbasu, prohlásil v rozhovoru pro německý list Berliner Morgenpost ukrajinský prezident Petro Porošenko, že chce uspořádat referendum o vstupu své země do Severoatlantické aliance.

Zájem o členství dává Kyjev najevo už od převratu v roce 2014, členské státy aliance se ale k plánům prozápadní ukrajinské vlády stavějí odmítavě.

Porošenko německým novinám řekl, že zatímco před čtyřmi lety podporovalo členství Ukrajiny v NATO 16 procent obyvatel, nyní je to 54 procent. „Pokud se Ukrajinci (v referendu) vysloví pro členství, pak udělám vše pro to, abychom toho dosáhli,” řekl prezident.

List The Wall Street Journal ve středu napsal, že aliance odložila schůzku s Ukrajinou, na níž se mělo hovořit o systému protiraketové obrany v Evropě. S odvoláním na informované činitele NATO list uvedl, že aliance nechce v nynější situaci provokovat Rusko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám