Hlavní obsah

Ukrajinci zavedli linku pro příbuzné zabitých Rusů, chtějí jim vracet těla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský parlament informoval o zřízení zvláštní telefonní linky pro příbuzné padlých, zraněných a zajatých ruských vojáků. Sloužit má k informování, v lepším případě pro uklidnění rodin v Rusku. Zřejmě ale také poslouží ukrajinské propagandě nahlodáním bojové morálky ruské armády.

Foto: Sergey Pivovarov, Reuters

Ruští vojáci u Rostova na Donu

Článek

„Po telefonu můžete zjistit, zda jsou vaši příbuzní naživu, jestli byli zajati či zraněni, nebo rozhodnout, jak vám má být dopraveno jeho tělo,“ napsal s odkazem na kyjevskou vládu list Kyjev Independent s tím, že už se na „horkou linku“ obrátily stovky lidí.

O zřízení linky pro příbuzné nezvěstných ruských vojáků na svém účtu informoval také ukrajinský parlament a poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko. „Na téhle telefonní lince zřízené pro matky, otce, manželky a prarodiče ruských okupantů mohou pozůstalí rozhodnout, kdy a jak si vyzvednou těla padlých,“ řekl.

Rusové přiznali ztráty na Ukrajině

Evropa

Ukrajinci tvrdí, že už při obraně země zabili několik tisíc ruských vojáků a stovky dalších zajali.

Rusové o svých ztrátách informují nejasně. Ruské ministerstvo obrany v neděli poprvé přiznalo, že při bojích na Ukrajině ruská armáda nějaké ztráty utrpěla. Mluvčí Igor Konašenkov citovaný agenturou TASS ovšem žádné konkrétní údaje neuvedl. Tvrdil jen, že ruské ztráty jsou „mnohonásobně menší než počet zlikvidovaných nacionalistů”.

„Ruský vojenský personál prokazuje odvahu a hrdinství při plnění bojových úkolů speciální vojenské operace. Bohužel mezi našimi druhy jsou mrtví a zranění,“ prohlásil Konašenkov.

Podle údajů Kyjeva jich je už přes 4000. Oficiální statistiky na ukrajinské straně rovněž nejsou k dispozici, z dostupných informací lze ale vyvozovat, že jdou do stovek.

Reklama

Výběr článků

Načítám