Hlavní obsah

Ukrajinci Saakšviliho deportovali do Polska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Bývalý gruzínský prezident a oděský gubernátor Michail Saakašvili byl v pondělí zadržen v Kyjevě a následně deportován do Polska. Informaci ukrajinských médií podle tiskových agentur mezitím potvrdily úřady. Politika prý odvezla na neznámé místo skupina mužů v maskovacích uniformách. Stalo se tak poté, co se odmítl dostavit k výslechu.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Michaila Saakašviliho v Kyjevě zadrželi již po několikáté (archivní snímek)

Článek

Gruzínský politik se na Ukrajině politicky angažuje od roku 2015, do země ho pozval prezident Petro Porošenko, který mu udělil ukrajinské občanství a jmenoval ho gubernátorem Oděské oblasti.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko přichází na konferenci v Mnichově

Vztahy mezi oběma politiky ale postupně ochladly a Porošenko odvolal Saakašviliho z čela Oděsy a zbavil ho i občanství. O gruzínské občanství Saakašvili přišel už dříve, ve své rodné zemi je obviněn a v jednom případě už i odsouzen ze zneužívání pravomocí.

Před týdnem soud v Kyjevě odmítl odvolání bývalého gruzínského prezidenta proti rozhodnutí prvoinstančního soudu, který opozičnímu předákovi odmítl udělit azyl. Soud tím podle Saakašviliho právníků otevřel úřadům cestu k případné deportaci ze země.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám