Hlavní obsah

Zadrženého Saakašviliho vytáhli jeho příznivci z auta ukrajinské tajné služby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

V úterý zasáhla ukrajinská tajná služba SBU proti bývalému gruzínskému prezidentovi Michailu Saakašvilimu. Zadržela ho v jeho kyjevském bytě a odvedla kvůli podezření, že „napomáhal svržení režimu“. Převézt k výslechu se ho však nepodařilo, jeho příznivci zablokovali autu cestu a Saakašvili se dostal ven. Generální prokurátor uvedl, že se země nechystá vydat Saakašviliho do Gruzie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Saakašvili nejdřív utekl na střechu domu, tajná služba ho pak odvedla do autaVideo: Reuters

 
Článek

Přestože se nakonec podařilo tajné službě Saakašviliho zadržet a předat mu předvolání, k výslechu se jim ho nepovedlo převézt. Jeho příznivci cestu opakovaně zablokovali a vztyčili i barikádu. Vůz zastavili v ulici Trjochsvjatytelské, kde se Saakašvili dostal ven.

"Vyzývám vás k pokojným demonstracím za odstranění (ukrajinského prezidenta Petra) Porošenka, neměli byste se bát ničeho. Vyzývám všechny, aby se vydali před parlament a požadovali prezidentovo odstoupení," prohlásil politik po svém osvobození.

Saakašvili se před tím pokusil z bytu utéci přes střechu, ale to se mu nepovedlo. Byl chycen.

Saakašviliho vedou jeho příznivci poté, co ho osvobodili.

„Saakašvilimu předali podezření, byl tam jeden advokát, druhého tam nepustili,“ řekl jeden z členů Saakašviliho Hnutí nových sil Jurij Derevjanko ke snaze ho zatknout a dodal, že „nějací soudní úředníci ho budou vystrkávat dveřmi nebo oknem“.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Michail Saakašvili

Pak jeden z příslušníků bezpečnostních sil požádal Saakašviliho příznivce, kteří se sešli u bytu, aby nezasahovali. Poté vyvedli bývalého gruzínského prezidenta, který byl nějakou dobu i oděským starostou. Své hnutí založil loni, když musel odstoupit z funkce. [celá zpráva]

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinská tajná služba zadržela gruzínského prezidenta Saakašviliho

Saakašviliho příznivci ale dál bránili jeho převozu. Protestující na policisty házeli dýmovnice a petardy, policie proti nim použila slzný plyn. Podle agentury Unian několik lidí utrpělo zranění. Zasáhnout musela Národní garda. Nejméně pět lidí už bylo při protestech zadrženo.

Podle Saakašviliho právníka Pavla Bohomazova exprezident prohlásil, že je „podezřelý z napomáhání svržení režimu“. Podle SBU je však Saakašvili stíhán podle paragrafu 256 za podporu členů zločineckých organizací a za snahu zamaskovat jejich zločiny. To by znamenalo, že pomáhal organizovanému zločinu.

Saakašviliho zvraty

Aby se Saakašvili stal starostou Oděsy, zřekl se gruzínského občanství a získal ukrajinské. Ukrajina totiž neumožňuje svým občanům dvojí občanství. V Gruzii byl navíc stíhán a Tbilisi usilovalo o jeho vydání.

Ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko po zadržení potvrdil, že se Ukrajina nechystá vydat Saakašviliho do Gruzie: „Nyní se nemluví o deportaci, nyní se nemluví od extradici, nyní se mluví o výslechu, o podezření ze spáchání zvláště těžkého zločinu.” Prokurátor dodal, že i ti, kdož brání převozu Saakašviliho, se dopouštějí zločinu. A platí to i o poslancích, kteří se na tom podílejí. Dodal, že se ho netýká, jak se bývalý starosta Oděsy dostane k výslechu do budovy tajné služby, ale že se tak stane.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Demonstranti požadují odvolání prezidenta Porošenka

Když musel z funkce starosty odejít, skončily jeho dobré vztahy s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem, kterého obvinil z korupce a klientelismu. Porošenko mu pak odebral ukrajinské občanství. [celá zpráva]

Saakašvili se přesto letos po prázdninách násilím vrátil na ukrajinské území. [celá zpráva] I když to bylo nezákonné, ukrajinské úřady proti němu nezasáhly, daly mu pokutu a pobyt mu zlegalizovaly. [celá zpráva]

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Policisté chrání demonstraci odpůrců Porošenka.

Na Ukrajině Saakašvili vede protiprezidentské Hnutí nových sil. Několik tisíc jeho příznivců a odpůrců Porošenka v neděli demonstrovalo v Kyjevě s hesly: Ne korupci, Ne Porošenkovi a Bandu do vězení. Kromě ukrajinských žluto-modrých nesli rudo-černé banderovské vlajky a transparenty s Porošenkem ve vězeňském mundúru za mřížemi.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Demonstrace proti Porošenkovi

Podle Saakašviliho současné ukrajinské vedení „porušuje lidská práva, okrádá armádu, zbídačuje důchodce a mládež zbavuje důstojné perspektivy”.

Vchod do televizní stanice NewsOne, která přenášela demonstraci, v pondělí zablokovali ukrajinští nacionalisté a její vedení obvinili, že je proruské.

Reklama

Výběr článků

Načítám