Hlavní obsah

Ukrajina zakázala starostovi Moskvy vstup do země

MOSKVA/KYJEV

Ukrajina zakázala moskevskému starostovi Juriji Lužkovovi vstup do země. Stalo se tak po Lužkovově nedělní návštěvě Sevastopolu, kde zpochybnil územní celistvost Ukrajiny. Řekl, že přístavní město Ukrajině možná nepatří.

Foto: Profimedia.cz

Moskveský starosta Jurij Lužkov

Článek

Starosta ruské metropole se v Sevastopolu zúčastnil oslav 225. výročí vzniku ruské Černomořské flotily. Před cestou řekl v ruských médiích, že Sevastopol možná vůbec nepatří Ukrajině, ale jako přístav zůstal součástí Ruské federace.

Moskevský starosta svůj názor opírá o tvrzení, že Sevastopol není výslovně zmíněn mezi oblastmi poloostrova Krym, které sovětský vůdce Nikita Chruščov v roce 1954 předal Ukrajině, tehdy společně s Ruskem součásti Sovětského svazu.

Když v neděli Lužkov dorazil na Krym slavit výročí vzniku ruské flotily, dostal od ukrajinské tajné služby písemné upozornění, aby se podobných výroků zdržel.

"Sevastopol byl vždy městem celosvazového významu a byl přímo podřízen vládě SSSR," prohlásil moskevský starosta veřejně v neděli. Ukrajinské straně to stačilo k tomu, aby jej v pondělí označila za nežádoucí osobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám