Hlavní obsah

U nové varianty koronaviru AY.4.2 je častější průběh bez příznaků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

U nové subvarianty koronaviru delta AY.4.2 je méně pravděpodobné, že povede k příznakové nákaze. Vyplývá to podle agentury Reuters ze studie REACT-1 Královské univerzity v Londýně.

Foto: Toby Melville, Reuters

Výzva k samoizolaci po setkání s nakaženým v Británii

Článek

V Británii už subvarianta AY.4.2 tvoří téměř 12 procent sekvenovaných vzorků a první případy jejího výskytu byly v uplynulých dnech potvrzeny i v České republice.

Z osob nakažených variantou AY.4.2 však měla klasické příznaky covidu jen jedna třetina, plyne ze studie. U nyní stále dominantní linie delty AY.4 je to téměř polovina nakažených.

V Česku zachycena nakažlivější varianta koronaviru delta AY 4.2

Domácí

Nějaké symptomy mají dvě třetiny lidí se subvariantou AY.4.2, zatímco u varianty AY.4 jsou to více než tři čtvrtiny.

„Vypadá to, že je méně symptomatická, což je dobře,” uvedl epidemiolog z Královské univerzity Paul Elliot. Zřejmě u ní i bude menší riziko vývoje vážného průběhu nemoci.

Koronavirus dál mutuje. Varianta delty AY.4.2 je ještě nakažlivější

Domácí

„Zdá se, že je více nakažlivá,” dodal Elliot. Už předchozí studie uváděly, že je AY.4.2 nakažlivější o deset až patnáct procent, ale neukázalo se, že by způsobovala těžší průběh nemoci nebo byla odolnější vůči vakcínám než dominantní delta.

Vlna nákaz byla v Británii nejvyšší v říjnu

Ze studie byly už dříve publikovány průběžné výsledky, které ukázaly, že covid byl  v Británii nejrozšířenější v říjnu, přičemž nejvíce případů bylo mezi dětmi. Úplné výsledky z posledního kola studie od 19. října do 5. listopadu ukázaly, že počet nakažených klesá, což však může souviset i s tím, že v té době měly děti prázdniny.

Elliott nebyl schopen odhadnout, zda pokles bude dál pokračovat, nebo se počet nakažených s návratem dětí do školy zase zvýší.

Poslední kolo studie REACT-1 také ukázalo, že třetí posilující dávka vakcíny snižuje riziko infekce mezi dospělými o dvě třetiny ve srovnání s těmi, kdo mají jen dvě dávky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám