Hlavní obsah

U muže v Marseille našli tři kila výbušniny, zbraně i vlajku Islámského státu

Paříž/Brusel

Tři kilogramy výbušniny, zbraně, munici, množství telefonů a vlajku Islámského státu našla francouzská policie v Marseille u jednoho ze dvou mužů zatčených kvůli podezření, že se tento týden chystali zaútočit a narušit finišující kampaň před prezidentskou volbou. Po jednom z podezřelých pátrala také Belgie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie překazila teroristický čin v MarseilleVideo: Reuters

 
Článek

Zbraně a výbušnina ležely v bytě, který si pronajímal jeden z podezřelých, oznámil podle ČTK pařížský prokurátor François Molins. Deník Le Parisien už v úterý napsal, že se jednalo o výbušninu TATP, která byla využita i při teroristických útocích v Bruselu a Paříži.

Právě v souvislosti s protiteroristickým vyšetřováním v Paříži byli oba muži v Marseille dopadeni, i když zřejmě nešlo o vyšetřování útoků v metropoli v listopadu 2015.

Foto: ČTK/AP

Policejní specialisté při razii v Marseille

Mollins potvrdil, že zatčenými jsou Mahiedine M. a Clément B. Prvnímu jmenovanému je 29 let, druhému podle Mollinse 22, i když média uvádějí, že je o rok starší. Pařížský prokurátor upřesnil, že se setkali ve vězení, kde byli umístěni do stejné cely. Vyšetřovatelé se dostali na stopu každému zvlášť a později zjistili, že společně plánují útok.

Ministr vnitra Matthias Fekl v úterý prohlásil, že hrozba útoku byla bezprostřední. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Mahiedine Merabet

Hledali ho v Belgii

Ve středu také vyšlo najevo, že po Clémentovi B. pátrala i Belgie, odkud se ztratil na konci roku 2015, neboť ho podezřívala v souvislosti s přípravami teroristického činu, a byl na něj vydán mezinárodní zatykač. Belgická prokuratura zveřejnila celé jeho jméno – Clément Baur. Agentura AP s odkazem na nejmenovaný zdroj označila druhého muže jako Mahiedina Merabeta a zveřejnila fotografie obou mužů.

Foto: ČTK/AP

Clément Baur

Francouzské úřady neupřesnily, kde a na koho konkrétně chtěla zadržená dvojice útočit. Bezpečnostní složky nicméně varovaly všechny prezidentské kandidáty před možným útokem. Ve středu pořádá v Marseille mítink Marine Le Penová, která se staví odmítavě k přistěhovalcům a zvláště k muslimům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám