Hlavní obsah

Ve Francii zadrželi dvojici, chtěla útočit během prezidentských voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marseille
Aktualizováno

V Marseille byli v úterý ráno zadrženi dva muži podezřelí z přípravy teroristického útoku během francouzských prezidentských voleb, jejichž první kolo se uskuteční v neděli. Přinejmenším jeden z nich je příznivcem Islámského státu. Informovaly o tom televizní stanice BFMTV a agentura AFP.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Francouzští policisté (ilustrační foto)

Článek

Podezřelí ve věku 23 a 29 let byli zadrženi na jihu Marseille agenty domácí kontrarozvědky DGSI, sdělil zdroj agentuře AFP.  Dodal, že dvojice byla připravena už jednat a útok „hrozil bezprostředně“.

Při zásahu v bytě, který si podezřelí muži před pár dny pronajali, byly zabaveny zbraně a velké množství výbušniny TATP, která byla využita i při atentátech v Paříži a v Bruselu, uvedl list Le Parisien.

Ministr vnitra Matthias Fekl zásah potvrdil. „Dnes dopoledne mezi desátou a jedenáctou hodinou agenti DGSI s podporou podnikli razii ve třetím obvodu Marseille, aby zatkli dva podezřelé z přípravy teroristického činu, který aktuálně hrozil. Oba radikálové narození v letech 1987 a 1993 a s francouzským občanstvím chtěli v nejbližší budoucnosti, během několika dnů, spáchat teroristický útok na francouzské půdě,“ řekl podle televize BFMTV.

Zatím nebylo zveřejněno, zda zadržení měli útočit přímo na hlavní prezidentské kandidáty, nebo „jen” útočit v čase konání voleb.

Podle listu Le Parisien dvojice plánovala útok na některého z kandidátů.

Tajní agenti též podle francouzského deníku zachytili video, kde oba podezřelí slíbili věrnost Islámskému státu. Prokuratura posléze potvrdila, že jeden z nich měl doma vlajku IS a džihádistickou literaturu.

Z domácího vězení zmizel

Zatčení souviselo s vyšetřováním v Paříže, které se týkalo spolčení teroristů a shromažďování zbraní pro teroristický útok. O jednom podezřelém, narozeném v červenci 1987 v Croix, získala DGSI první informace 5. dubna. O pět dní později bylo zahájeno vyšetřování a zjistila se existence druhého muže narozeného v červenci 1993 v Ermontu. To, že jsou oba ve spojení, se ukázalo 12. dubna.

Policie podle francouzského listu o starším muži, který byl odsouzen za loupež, věděla, že se radikalizoval. V prosinci 2016 po vyhlášení výjimečného stavu dostal domácí vězení, jenže zmizel.

Posílená bezpečnost během voleb

Ministr vnitra Fekl už v neděli oznámil, že během voleb bude ve službě 50 000 policistů, aby zabránili případnému teroristickému útoku na některé z 67 000 volebních míst. Ministr řekl týdeníku Journal du Dimanche, že hrozba útoku je „vysoká a trvalá“.

DSGI podle Fekla varovala hlavní kandidáty kvůli „specifické hrozbě pro jejich bezpečnost a bezpečnost jejich volebních štábů“.

Reklama

Výběr článků

Načítám